2010-04-20

Tiramisu?

Tiramisun i verkligheten var inte lika snygg som den på bilden. Bild: Kanko*. Licens.

Jag fick ett mail från Johan för en månad sedan. Han skulle hålla i en ölprovning på jobbet där det skulle vara smakprov till varje öl. Sånt är alltid kul, och jag blev lite smickrad när han bad mig att titta igenom listan.

Kvällens näst sista öl skulle bli klassikern Carnegie Starkporter. Till det skulle det serveras... Ja, vad? Johan hade själv kört fast. Jag har tidigare chansartat druckit amerikansk imperial stout till smulpaj (mer här), och tipsade om att den lättare portern nog borde kunna göra sitt jobb.

Men jag kastade in ett spontant förslag som bara dök upp i mitt huvud: Tiramisu. Det kanske skulle funka till? Jag hade egentligen ingen aning om det skulle funka, och så tänkte jag att det måste provas.

Och nu ska det bli av! Den italienska dessertern är visserligen ett inköpt massproducerat helfabrikat, säkert av tveksam kvalitet, men det borde i alla fall ge en indikation.

Portern känner ni väl till: Söt men inte tung. Gott om karamelliserat socker, söta konserverade frukter och en behaglig frisk efterbeska plus den karakteristiska porter-syrligheten i bakgrunden. Flaskan är från 2009.

Tiramisun... Mjuk sötma, gräddighet, lite brödig sötma från kexen, kaffekarameller, lite kakao. Hålls ihop ganska väl.

Tillsammans? Mja. Tiramisun smakar ungefär som den gjorde innan ölklunkarna (kanske försvinner kaffesmaken lite?), men ölens kropp minskar rätt ordentligt - tonerna av torkad frukt och russin framträder starkare liksom en lätt bränd smak.

Jag kommer på mig själv att fundera över att ölen känns lite mer mikrobryggd och mycket mera... dansk?

Nja. Det här var väl inte helt lyckat. Lite kan det väl bero på just det här fabrikatet dessert, men det känns inte riktigt som om grundsmakerna spelar bra med varandra. Uhm, undrar om en barley wine skulle funkat bättre?

Undrar hur det gick för Johan förresten?

Bonusåsikt: 330 ml är en bättre storlek på den här ölen än vad halvlitern var. Okej, den blev dyrare samtidigt som de bytte flaska, men ölen är fortfarande prisvärd.

4 kommentarer:

 1. Det blev faktiskt inget tilltugg till portern. En bit mörk choklad hade säkert varit det mest pedagogiska men jag ville spara det tricket till Imperial stouten som kom direkt efter. Kul att du gjorde experimentet med tiramisun!

  SvaraRadera
 2. Ingen som har testat att göra tiramisu med öl? Jag skulle vilja prova med en imperial porter eller något liknande.

  SvaraRadera
 3. Tiramisu har jag smakat tillsammans med Bältesspännaren från Dugges
  Ale och porter bryggeri.
  En lyckad kombination.

  Sven-David
  Lund

  SvaraRadera
 4. Birramisù är inte bara lätt att göra utan även mycket godare. Ta vilket recept som helst på tiramisù, det finns massor på webben, och byt ut vätskan som ska blöta savoiardikexen mot öl. En stout eller porter med kaffe- eller chokladtoner blir bra, eller en stark belgare. Den som har Baladin Elixir hemma använder med fördel den, så blir det lite mer italienskt.

  SvaraRadera