2010-04-23

Nils Oscar Kalaspåsköl 2010

När jag tidigare i år pratat med de alltid lite trevliga och tillmötesgående mänskorna på Nils Oscar Company har jag frågat om årets Kalaspåsköl från dem. Jodå, de hade omarbetat receptet igen. Såhär skriver de i pressinformationen:
”Årets Kalaspåsköl är en karaktärsfull brygd med en rund lätt rostad maltkaraktär och en frisk humlearom från Cascade, Amarillo, Fuggles, Nelson Sauvin och Simcoe. Denna blandning ger en mycket fin sammansatt doft med finess och komplexitet som väl ackompanjerar påskbordets fröjder”, säger bryggmästare Patrick Holmqvist.
Alkoholhalten är på 5,6%, något högre än tidigare. Detta för att förstärka kroppen en aning. Stilen är fortfarande något slags märzen.

Färgen är varmt brun, det stora skummet är luftigt och beige. Inga skumrester blir kvar på glaset.

Doften är söt och rätt så rostad med mogna toner av exotisk frukt, massor av nötter, rätt stor beska, toffee, fruktgodis och pepparkakor. Den doftar mer jul än påsk, om jag säger så. Mycket elegant i vilket fall.

Smaken är mycket maltig med nötiga toner, vilken kompletteras med en fin bakgrundesbeska. Aningar av exotisk frukt (ananas) och kryddor, grillat kött med sky samt en del fenoliska toner av parfym och tvål. Den långa eftersmaken har humliga toner av exotisk frukt och citron-zest. Det finns också en rejäl maltig-nötig smak liksom en viss sötma.

Kolsyran är medelstark med små milda bubblor. Vätskan är mjuk och aningen kladdig.

En mycket trevlig öl, som lyckas vara ren och komplex på samma gång. Till påskbordet? Ingen aning. Men den borde gå finfint till en grillad köttbit och fransk potatissallad.

Betyg: 3,9. Tillgänglighet: Systembolagets säsongsortiment påsk 2010. I detta nu finns 3.998 flaskor kvar i butikerna. Pris: 19:30 för 330 ml.

2 kommentarer:

  1. När höjde dom alkoholhalten? Har noterat 5,6 från förra året. Det är dock första året jag druckit den.

    SvaraRadera
  2. @Osten: Till och med 2008 låg den på 5,2%.

    SvaraRadera