2010-04-15

Goose Island 312 Urban Wheat

De flesta andra ölbloggare har väl redan druckit den här amerikanska ljusa veteölen, och påpekat att Systembolaget inte varit kloka som envisats med att ta in den sämst betygsatta ölen från detta intressanta Chicago-bryggeri.

Det är väl inte 100% sant... av 106 registrerade öl på Beer Advocate så finns faktiskt 9 som har lägre betyg. Men de har en poäng, varför ska vi skeppa över en massa amerikansk veteöl när den tyska nästan alltid är mycket godare. Och själv skulle jag också mycket hellre velat ha hit någon av deras andra öl.

Men nu är det 312 Urban Wheat Ale (Chicagos riktnummer 312, pumphantaget är en gul telefonlur!) från Goose Island på 4,2% som gäller. Bäst att ta ölen i vacker mun!

Vätskan är halvklar, färgen är gul med lite orange. Det höga vita skummet sjunker relativt snabbt ner till en tunn vit hinna på ölet, lämnandes lite skumrester på glaset.

Doften är fruktig med toner av omogna och mogna äpplen, trävirke, franskbröd, marsipan, deg och en aning generiska amerikanska humlesorter. Deg-doften är väldigt dominant.

Smaken är jordig och fruktig med en hel del mogna söta äpplen. Kroppen är svag. Aningar av deg, vetemjöl och grönsaker. Eftersmaken är väldigt kort med toner av Müsli och deg.

Kolsyran är lätt, vätskan blaskig.

En öl som är för lätt i allt, utom de underliga bismakerna av deg, mjöl och marsipan. Jag är glad att jag bara köpte 1 flaska.

Betyg: 2,2. Tillgänglighet: Systembolagets vårnyheter 2010, lagerhålls till maj 2010. Pris: 19:90 för 355 ml.

1 kommentar:

  1. Man får väl ta 312 för vad den är. Jag var på en provning på Monks som GI:s Tony Bowker höll och han förklarade väl mer eller mindre att 312 skulle vara ett alternativ till den öl som konsumeras absolut mest i staterna - vattning ljus lager.

    Ur det perspektivet kanske 312 kan verka som en inkörsport till roligare öl än massproducerad lightbeer. Då fyller 312 säkert sin funktion. Å andra sidan kan 312 antagligen bara ta sig an denna prestigefyllda uppgift på ett väldigt lokalt plan, knappast globalt.

    Med det sagt kan man fortfarande ifrågasätta varför Systembolaget plockade in just 312 (även om de plockat in andra GI-öl tidigare).

    SvaraRadera