2010-04-15

Något mer om Nils Oscar Sorachi Blond

I juni-släppet kommer en ny brygd från Nils Oscar Company; det är fråga om en "American Belgo Style Ale" på 6,9% som humlats med den japanska humlesorten Sorachi Ace (humlen är dock odlad i USA): 2010 Nils Oscar Sorachi Blond.

Nyss pratade jag lite med Nils Oscars "technical director" Patrick Holmqvist om den här ölen, och han berättade att den jästs med en belgisk jäststam som man provat sig fram till, de var ute efter en lite fruktigare doft och smak som ska jobba ihop med de citrustoner (mer apelsin-citron än grapefrukt) som humlen ger.

Ölen är också mycket lätt kryddad med enbär och koriander; det är dock långt från en kryddöl, smakerna ska knappt anas i bakgrunden men ändå finnas där. Kryddor är ju en naturlig del av många belgiska öl, så det kan väl ha sin funktion där de ger en mer komplex och "belgisk" smak.

Ölen ligger just nu och jäser för fullt och kommer precis som sin Saison förra sommaren att säljas i 75 cl flaskor med kronkapsyl (skönt att slippa naturkorken).

Patrick avslutade med att berätta om sina tankar kring ölen:
Det är lite yvigare än vad de brukar vara i Belgien. Råfruktsmängen är betydligt lägre än brukligt och därför blir ju ölet fylligare än motsvarande belgiskt öl.
Jag ser fram mot släppet, och funderar om det inte kommer att bli perfekt till en kryddig kycklingsallad på en picknick i sommar? Och undrar hur den skulle vara sida vid sida med Brooklyn Sorachi Ace som släpps i USA månaden innan?

Senare tillägg: Sekunder efter att jag skrev det där svarade Patrick om jämförelsen med Brooklyn-ölen att
Jag provade Brooklyns Sorachi ace, en så kallad supersasion i förra veckan i Chicago. Den har mycket kraftig humlekaraktär, medan vår är mera en blandning av allting. Olika stilar, således. [...] Vi jäser vid 25 grader och med ganska liten jästgiva för att öka esterbildningen, vilket understryker frukten ytterligare.

5 kommentarer:

 1. Jag ser och fram emot Sorachi Blond, bara att hoppas att den levererar.

  SvaraRadera
 2. Verkar kul! Men varför dessa 75-cl-flaskor? Ibland kan man ju vilja testa en öl i sin ensamhet, men det lär ju inte bli den här...

  SvaraRadera
 3. Törs man fråga vad herr Bark har emot korkar? Jag brukar tycka det känns mysigare med dem.

  SvaraRadera
 4. Brukar en normal belgisk blond runt 7 % ha så mycket råfrukt (jag förmodar att han avser socker)? Jag är tveksam. Nåväl, kul att NO ger sig på lite intressanta öl.

  SvaraRadera
 5. @DH: Korkskador. Jobbigare att få upp.

  SvaraRadera