2010-04-27

Mikkeller Hoppy Easter

Åter en påsköl. Och åter en öl där bryggeriet dammat av ett gammalt recept och tryckt upp en ny etikett för att passa in i Systembolagets produktportfölj: Danska fantombryggeriet Mikkellers stipexperiment Drikkeriget GIPA (German India Pale Ale, döpt efter deras dansa distributör) blev sålunda plötsligt Hoppy Easter och fick en etikett där den glada påskharen är redo att dela ut friska humlekottar till alla öldrickare.

Ölet i fråga är alltså i grunden en amerikansk IPA på 6,6% där aromhumlen är tyska Tettnang, bitterhumlen amerikanska Tomahawk och malten pilsner- pale ale- och münich-malt. Den här flaskan är enligt märkningen (och bakåträknande) tappad 4 februari 2010. Den är bryggd hos De Proef Brouwerij i Belgien.

Less geekin', more drinkin'!

Färgen är ljust koppar-guld, vätskan är något grumlig. Det stora skummet är varmt vitt och luftigt. Det lämnar en hel del skumrester på glaset.

Doften är fylld av humle, men inte alls som en standad-AIPA: Den här är mildare och renare och nästan helt befriad från citrustoner. Bra beska med aningar av smör, färskt bröd och äppelkart. Anar jag en nyans av tysk veteöls-banan i bakgrunden?

Smaken är mycket frisk/uppfriskande med massor av ädel aromhumle. Däremot finns nästan inga av de grapefrukter eller limefrukter som jag någonstans trots allt väntat mig. I stället hittar jag lite degiga maltsmaker med en fin mjuk sötma, blommor, aningar av trä och kåda och mogna röda äpplen. Eftersmaken har en fräsch, krispig och mycket ren beska plus lite blandad färsk frukt och aningar av kryddörter.

Kolsyran är medelstark, bubblorna är små och mjuka. Vätskan är semi-krämig/mjuk.

En tysk IPA? Vem hade väl trott att årets påsköl skulle inbegripa en helt ny blandstil? Och en som jag snabbt blev riktigt förtjust i dessutom? Jag gillar den amerikanska IPAns fokus på humle, men jag inser nu att man kan bli lite trött på all "grapefruktjuice".

Hörni svenska småbryggerier: Sätt igång och börja brygga IPA och DIPA med ädelhumle i aromgivan! Det kan bli jättegott!

Senare tillägg: Jag kom att tänka på en sak på vägen hem idag: Är det verkligen vettigt att stämpla fram en öl som bygger på en nyansrik humlesmak två år? Visserligen borde den genom alkoholhalten överleva utan att bli skadad, men...

Betyg: 4,15. Tillgänglighet: Systembolagets säsongssortiment påsken 2010 (just nu finns 299 flaskor i butikerna). Pris: 34:90 för 330 ml.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar