2010-04-24

Hornbeer Caribbian Rumstout

Fanns det något mer gott på Black Lion Inn? Jag strök som vanligt runt bland kylarna likt en antikhandlare på en östermalmsloppis.

Där, längst ner i kylen fanns en märklig flaska som jag inte sett förut. Svart, färgglad och lite naiv. Jag frågade om den. "Det är en dansk stout som lagrats på romfat. Jättegod!".

Fast jag kände att en halvliter 11% öl inte var riktigt vad jag klarade av just då. Efter att ha frågat runt bland de andra ölfrämjarna på plats så hittade jag en till som var intresserad. Vi spanade på flaskan: Våra kollegor i Danske Ølentusiaster hade tydligen utnämnt den till "Årets danske Ølnyhed 2008". Jojo.

I de flesta fall är jag skeptisk mot fatlagrad öl, men just lagring i romfat tycker jag kan bli rätt bra, eftersom romens sötma och fyllighet kan ge ölet den kropp som annars lätt försvinner under fatlagringen.

Ölen i fråga heter Caribbean Rumstout och kommer från danska Hornbeer. Bryggdatumet för den här flaskan är 0409. Det är en imperial stout på 11% som bryggts på 5 sorters malt, havre, socker, humle, rom, kryddor och kaffe. Hm, undrar om man kan göra kokosbollar av dravet?

Färgen är som väntat kolsvart, vätskan är aningen trögflyande (inte som sirap, men den flyter ner i glasen helt tyst). Det stora kompakta skummet är brunt. Lite skumrester blir kvar på glaset.

Doften är väldigt stoutig; rå och rostad med lite syrlighet. Men det finns mycket annat för näsan att hitta: Alkohol, rostat korn, fönsterputs (ammoniak) och fenollika toner av såpa. En hel del kemiska dofter, men inget som känns speciellt konstgjort.

Den första smaken är mycket organisk-kemisk. Lite oljig och mycket söt-besk. Övergående smaker av fruktgodis. Det finns en mycket krämig smak som jag gissar kommer från havren. Jordiga källar-toner av mörk rom såväl som hårt rostade toner av svart kaffe. Det finns också en kryddig starkvinston som får mig att tänka på glögg och kryddad mörk rom. Eftersmaken är söt med distinkta smaker av rom och hårt rostad malt. Den långa avslutningen domineras av rom.

Kolsyran är mild, små mjuka bubblor. Vätskan är mjuk och lite krämig, munnen blir lite kladdig.

En mycket komplex öl som trots de många smakerna känns helgjuten. Inte en öl för alla tillfällen, men om man vill ha något att långsamt sippa på och gillar mörk rom är den här ett bra alternativ. Och priset tycker jag är ett riktigt fynd!

Betyg: 4,15. Tillgänglighet: Flaska på krogen. Pris: 109:00 för 500 ml.

6 kommentarer:

 1. Håller med om att Carribean Rumstout är riktigt bra. Älskar den typen av alkoholsötma som blir av romfatslagringen. Passar perfekt ihop med mörk malt!

  Någon som har koll på fler bra romstouter?

  SvaraRadera
 2. Tycker oxå att detta är en höjdare

  SvaraRadera
 3. Ja just det ja. De tillsätter tydligen lite rom i den så frågan är om den egentligen får säljas som öl i Sverige. Fanns ju i alla fall ett förbut mot att tillsätta alkohol i öl, då skulle det gå som blanddryck gentemot systembolaget

  SvaraRadera
 4. Den såldes på hansakompaniets systembolag (malmö) i julas eller nån gång då för ungefär 70 kr flaskan.

  tyckte personligen den var sådär.

  SvaraRadera
 5. Drack en sådan igår. Jag håller med...den är "jättegod".

  SvaraRadera
 6. Jonas H,

  Om jag inte missminner mig så finns det en tequilasmaksatt öl i beställningssortimentet på bolaget. Så något sådan förbud finns nog inte längre...

  SvaraRadera