2010-04-18

Tjeckiskt tema i Norrköping


I lördags var det åter dags för Svenska Ölfrämjandets östgötasektion att samlas; schemat må utåt sett se lugnt ut men det är faktiskt det tyngsta vi haft under någon termin hittills. Trots detta hittade hela 32 personer till Restaurang Mitropa.

Som en liten bakgrund till den här träffens tema "Tjeckien" kan det nämnas att sektionen en gång i tiden startades av ett komppisgäng som var väldigt förtjust i just tjeckisk pilsner. Det var till och med så att efter provningen hos De Klomp i vintras så var personalen överraskad över hur mycket Krušovice som gick åt efter den belgiska middagen. Så efter våra utflykter i framför allt belgisk, dansk och amerikansk öl var det dags att ge plats åt den de böhmiska dryckerna.

På programmet stod alltså en provning av 4 olika tjeckiska pilsneröl (varav 3 normalt inte finns i Sverige) och efter det väntade en portion av krögaren Vackes omtalade tjeckiska gulasch.

Jag dök upp lite för tidigt, så jag fick hjälpa till att möblera och duka upp provningsglasen. Stämningen var mycket god!

Själva öldrickandet och diskussionerna kring sorterna återkommer jag till i recensionerna under veckan. Bland annat höll jag spontant ett eldande brandtal mot en konstighet i en av ölen. Vacke hjälpte också till med tjeckiskt uttal och anekdoter kring ölorterna, beskyddad av sin bardisk.

Tid för mat. Den läckra köttgrytan ackompanjerades av ris, kokt potatis eller bröd-knödel, och jag vågar säga att ingen gick därifrån hungrig. Till det krogens husöl från Bernard.

Framtida aktiviteter lovar mycket, och jag tror det kan finnas intresse för att folk från andra avdelningar att dyka upp på en del av dem:

19 12 juni, mitt under den värsta regnperioden i mannaminne, kommer Herr J. Lindahl förbi för att hålla en provning på temat Tyskland. Det är inte 100% klart än, men det ser ut att dyka upp en del riktigt exklusiva specialimporter till det tillfället. Mer information kommer här på bloggen och på ölfrämjandets hemsida!

Sedan snackas det löst om en träff under tidig höst där... inget är heller här 100% bestämt... men det kan bli ett otroligt spännande tema med publikinteraktion och välkända profiler. Håll ögonen öppna, säger jag bara.

Så, nu publicerade jag den här texten på måndagen, precis som Tjäder lovade åt mig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar