2010-04-13

Sigtuna Röd Påsk

Nästa öl i kylen var Röd Påsk från Sigtuna Brygghus, en amerikansk red/amber ale på 6,2%. Den har bryggts med de amerikanska humlesorterna Centennial och Amarillo, och beskan ligger på 65.70 IBU.

Färgen är rödbrun, vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är beige med lite rött i. Det efterlämnar lite skumrester på glaset.

Doften är bitter, torr och humlig med toner av citron, grapefrukt, druvor och mogna äpplen. Lite honung och blommor i bakgrunden.

Karaktären i smaken är mer brittisk än amerikansk: Torra humliga toner med en måttlig beska. Lite fruktiga toner av mogna äpplen, aprikoser, gröna druvor och en fin nötig smak. Kroppen är lätt. Eftersmaken är relativt lätt med maltiga toner av rågbröd, bittra örter, rostade nötter aningar av grönsaker och lite icke-söt kola i slutet.

Kolsyran är är medel till lätt, de små bubblorna är lätta i munnen. Vätskan är torr och lätt.

Jag har - som trogna läsare vet - rätt så svårt för amerikansk röd ale. Den här lyckades inte riktigt heller övertyga mig.För lätt, nästan blaskig trots den fina humlekaraktären. Välj deras andra öl till påskbordet... fast det är inte speciellt aktuellt inser jag nu.

Betyg: 3,2. Tillgänglighet: Systembolagets säsongssortiment påsk 2010, i detta nu finns 182 flaskor kvar i butikerna. Pris: 27:90 för 500 ml.

2 kommentarer:

  1. Medhåll. Tyckte inte den där var riktigt rock'n'roll heller. Bästa Sigtuna-ölet (som jag smakat) är fortfarande deras easter-ale. Mohawken kan man ju inte beskylla dem för då det inte är deras recept men den var inte heller bra. För mycket bitterhumle och lite blaskig kropp. Fast det kanske var hypen som förstörde den lite för mig.

    SvaraRadera
  2. Jag håller med, Easter Ale var mycket bättre, men bästa Sigtunan är nog Vårweisen ? Men smaken är som baken...

    Aktuellt ? jag drack en Corsendonk Christmas Ale i helgen :)

    / Daniel

    SvaraRadera