2012-11-30

Sigtuna East Coast Pale Ale

Jag fick idag hem en låda med diverse brittiskt snask. Kex med ostfyllning. Lite Bombay Mix . En konstig samlingsskiva . Hur klarade vi oss utan Amazon UK?

Så jag kände så klart att jag ville dricka något brittiskt till. Inte helt trivialt att hitta i skafferiet, men så dök Sigtuna East Coast Pale Ale upp. Det är i grunden en engelsk pale ale på 5 % som humlats med  East Kent Golding och Fuggles samt ”en pigg släng” av amerikansk Citra. Sigtuna Brygghus har bryggt, ölen är tänkt att vara en lillebrorsa till Sigtuna East Coast IPA som fanns hos systembolaget tidigare i år (recension).

Färgen är koppar (20 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är vackert varmvitt, det sjunker efter en stund och lämnar lite rester på glaset.

Doften är mild, med lite maltig. Beska blommiga toner av nypon, lime, citronskal och tobak: En trevlig blaning av England och Amerika.

Smakan är balanserad. Medel-söta nötiga toner, frukter som aprikos, mandarin och lemon curd. Medelkraftig passerande beska, medelstor kropp. Eftersmaken är mjuk med något torra beska toner och rågbröd. Avslutningen är söt.

Kolsyran är mild, de få bubblorna är medelstora. Vätskan är något torr.

En ytterst lättdrucken engelsk pale ale med en antydan av modern humle. Inte illa alls.

Betyg: 3,95. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan oktober 2012. Pris: 17:90 för 330 ml. Bäst före: 2013-05-14.

3 kommentarer:

 1. Själv fick jag en flaska med i princip inget skum eller ingen kolsyra. Så antar jag att det inte ska vara och jag verkar vara långt ifrån den enda som råkat ut ifrån detta. Verkar vara världens lotteri när man handlar något ifrån Sigtuna.

  SvaraRadera
 2. Sven-David Svensson3 december 2012 kl. 09:51

  Denna öl har jag provat. inga fel på den. Tvärtom så är det en välbryggd öl. Du måste ha råkat ut för ett måndagsexemplar. Av Din beskrivning framgår det klart att flaskan hade en dålig kapsyl som inte höll tätt. Detta fenomen har jag varit ute för från andrra småbryggerier som Slottskällar´ns.

  SvaraRadera
 3. Jo kan tillägga att jag köpte två flaskor vid tillfället, båda hade samma defekt, senare köpte jag två flaskor till, dessa hade kolsyra och skum, inga jättestora mängder men det fanns iaf där. Så av 4 flaskor vid 2 tillfällen var 50% defekta. Ingen bra statiskt tycker jag.

  SvaraRadera