2012-11-14

Anchor Our Special Ale 2012

Vid det här laget kan ni väl storyn: Anchor Brewing bryggde en julöl, en kryddad engelsk winter warmer, till julen 1975. De kallade den Our Special Ale och satte en gran på etiketten.

Sedan fortsatte de av bara farten att brygga en ny öl med samma grundrecept men med olika (hemliga) kryddor varje år. Och ett nytt träd på etiketten.

I år är inget undantag från denna tradition, Our Special ale 2012 är en hemligt kryddad winter warmer på 5,5 %, och etiketten pryds av en Rumsgran.

Färgen är djupt varmbrun (75 EBC), vätskan är klar. Det ljusbruna skummet är kompakt, det sjunker sakta ner utan att lämna mycket till skumrester på glaset.

Doften är kryddig med en ren beska och en rejäl sötma. Kryddnejlikor. Ingefära? Paradiskorn? Muskotnöt? Citronskal finns det definitivt i den här. Lite röd-rostad malt och en hel del gräddkola. Flytande jul…

Smaken är rätt torr och mycket kryddig, inte rå eller vass utan rätt rund, men den har en fet fenolisk smak som bråkar i bakgrunden. Kroppen är lätt och den klarar inte av att hantera kryddorna. Eftersmaken är torr, nästan kärv med julkryddor, lite gräddkola och skinkspad liksom en aning alkohol. Avslutningen är astringent/kärv, fenolisk och inte helt behaglig.

Kolsyran är medelstark, de medelstora bubblorna friska. Vätskan är något torr och lätt.

För mycket kryddor och en allt mer kärv/rå känsla gör den här ölen ganska obalanserad. En av de sämre i serien jag provat. Trots det, det är ings uppenbara fel och den håller ändå ihop rätt så bra.

Å andra sidan. Ni som gillar feta juliga kryddor och inte vill ha en speciellt söt öl kan nog gilla den här. Drick den i så fall till mat ni inte gillar – det känns som om den här får allt att smaka julkryddor.

Betyg: 2,95.  Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment julen 2012 (lagerstatus). Pris: 25:60 för 355 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 7 2014.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar