2012-11-04

Thwaites Lancaster Bomber

När man som jag lusläser Systembolagets olika nyhetslistor är det inte ofta jag blir överraskad när jag vandrar in i en systembolagsbutik.

Men i veckan blev jag faktiskt det. När månadens nyheter skulle köpas hittade jag en flaska extra special bitter, Lancaster Bomber från engelska Daniel Thwaites Brewery. Alkoholhalten är för stilen väldigt måttliga 4,4 %, jag tycker snarare den (teoretiskt) borde klassas som en best bitter. Men vi får väl se vad det gäller den saken.

Varför blev jag glatt överraskad över den här? Jo, den lanserades i fasta sortimentet i nu i april, och jag köpte några flaskor. Som med den goda smaken och behagliga alkoholhalten snabbt blev öl att ha till middagens husmanskost.

Så plötsligt hade jag inga flaskor kvar sent i somras. Och inga butiker jag besökte hade den i sortimentet. Jag glömde halvt bort det hela och trodde att den slutat säljas. Trist eftersom jag hade för mig att jag tyckte den var bra, jag hade tagit bild på den och ville gärna recensera den. Speciellt som jag tidigare inte recenserat någon öl från detta Lancasterbryggeri.

Vilket jag alltså ska göra nu!

Färgen är mörk koppar (30 EBC), vätskan är klar. Det tre fingrar högra skummet är luftigt och beige. Det sjunker långsamt och lämnar mycket rester på glaset.

Doften är medel-söt med tydliga toner av engelsk humle och alejäst: Aprikoser, hö, kryddor (kryddpeppar?), karamell, svart vinbärs-buske och blommor.

Smaken är väl avrundad. Den är inte speciellt besk, tonvikten ligger snarare på aromhumlen. Nyplockade blommor, torkade och färska aprikoser, aningar av syrliga bär (krusbär, gröna bananer) och gräs. Milda söta toner, lite karamelliserat socker och plommon. Kroppen är medel till lätt. Eftersmaken har en mjuk blommig beska och en växande sötma (karamell, farinsocker) och lite gröna (omogna) bär. Slutet är lätt med en viss beska.

Kolsyran är lätt, de många små bubblorna är mjuka. Vätskan är något torr.

Som jag trodde, det här är mer av en maltig och rejäl best bitter än en ESB. Oavsett detta så är det en öl som gjord för att hälla i sig stora mängder av. Och det gör jag gärna.

Förresten. Flera bekanta har noterat att namnet och flygplanet kan tänkas få någon att tänka på en annan öl med flygtema med ungefär samma smakprofil och alkoholhalt: Shepheard Neame Spitfire. Man kanske skulle prova dem bredvid varandra någon gång?

Betyg: 3,73. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment sedan april 2012. Pris: 20:90 för 500 ml. Bäst före: 16/08/13. 

2 kommentarer:

  1. Visst är det en underbar öl. Engelsk bitter när den är som bäst!

    /Uffe

    SvaraRadera
  2. Kan bara instämma, en riktigt bra bitter!!

    SvaraRadera