2012-11-22

Schlappeseppel Kellerbier

Andra ölen från sexpacket med Bayerska ölsorter är en Kellerbier, en av mina favoritstilar. Den här kommer från det lilla bayerska bryggeriet Brauerei Schlappeseppel, heter Kellerbier och har alkoholhalten 5,5 % (12° Plato).

Färgen är ljust guld (7 EBC). vätskan oklar. Det två fingrar höga skummet är vitt och luftigt, det sjunker sakta ner utan att lämna mycket till rester på glaset.

Doften är kraftig. Färsk jäst, kalk, snittblommor och grönt gräs. Tjock sötma. Aningar av färskt kött. Blommig medelbesk humle med metalliska aningar.

Smaken är mjuk och relativt mild. Söt brödig malt, viss beska som efter en stund övergår i toner av gröna växter och omogna bär. En hel del blommig humle. Medelstor kropp. Eftersmaken har en del toner av vetemjöl, nybakt bröd, kalk och trädsav. Avslutningen är mjuk och söt med en aning av citron.

Kolsyran är medelstark, små kortlivade bubblor. Vätskan är torr och aningen mjölig.

En överdrivet försiktig och mjuk Kellerbier. Jag hade velat ha den lite tuffare.

Betyg: 2,98. Tillgänglighet: Som en del av mixpacket Bayerska Ölsorter, Systembolagets exklusiva nyheter oktober 2012 (lagerstatus). Pris: 16:50 för 330 ml (genomsnittspris för paketet). Bäst före: 21 . 08 .2013.

3 kommentarer:

 1. Sven-David Svensson23 november 2012 kl. 08:28

  Denna ölkasse finns i min källare men den är inte uppdrucken än. Jag ser fram mot att få smaka den. Det är ett bra initativ av Systembolagt att köpa in blandade förpakningar.

  SvaraRadera
 2. Hej Bark, har följt din sida i några år nu. Undrar vilka utbildningar du har i ölkunskap, och framför allt vilka diplom du har?
  Mvh Peter Sonne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej, jag är examinerad öldomare hos SHBF. I övrigt är jag självlärd. De formella utbildningar som finns handlar antingen till största delen om vin (som jag är helt ointresserad av) eller ölbryggning (som jag till viss del är intresserad av), så de har jag inte tyckt varit tillräckligt lockande för att lägga så stor tid på.

   Radera