2012-11-16

Legado de Yuste

”Här har jag en du borde prova” tyckte krögare Take för ett antal månader sedan och stack till mig en flaska. Jag minns inte om han berättade hur han fått tag på denna spanska öl bryggd some n belgisk ljus ale på 6,5 %. Och etikettens spanska text ger mig inte så mycket mer än att den är bryggd av Grupo Cruzcampo SA / Heineken España. Legado De Yuste är namnet.

Det får bli kvällens recensionsobjekt.

Ölen ger ifrån sig ett ganska matt pysande när jag öppnar kapsylen.Vätskan är helt klar, det finns ingen jästfällning på botten, det är uppenbart att den här ölen är filtrerad. Färgen är koppar (22 EBC), det varmvita skummet är två fingrar högt. Det sjunker rätt snabbt ner till ett tunt lock utan att ge några rester på glaset.

Doften är rätt besk, beskan är ren och närmast kemisk. Lite jordiga små-unkna toner av (död?) jäst. Exotisk frukt, jästiga-kryddiga toner. En aning läder. Det känns som en konstig blandning av en gammal ljus lager och en belgo-ale.

Smaken har lite Belgiska jästtoner, en ren beska och en fruktig sötma (aprikoser, bananer, ananas, blå druvor). Övergående kemisk alkohol. Lite kola. Kroppen är överraskande lätt. Eftersmaken har värmande alkohol. jästiga jordtoner och julkryddor. Samt en torr ton av gröna bananer. Avslutningen är kort med lite fruktkola (den vita, inte den bruna).

Kolsyran är mild, de små långlivade bubblorna kittlar tungarn. Vätskan är lätt med lite gräddig känsla.

Med tanke på alkoholhalten känns den här väldigt lätt. Och lite trött. Någonstans i mitt huvud gnager tanken på att bryggeriet nog hellre vill göra lageröl. Nå, smaken var bättre än doften i alla fall.

Betyg: 2,8. Tillgänglighet/pris: Gåva, köpt i Spanien. Bäst före: 2012-12-05.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar