2012-11-15

St Peter's Winter Ale - igen och igen

Jul. Paket från Galatea. I det återfinns Winter Ale från engelska St Peter's Brewery, en winter warmer på 6,5 %.Det har hänt förr.

Och jag har druckit den förr. Och recenserat den förr, mer eller mindre snabbt. 2010 gav jag den 3,05 (recension). I januari i år blev betyget njuggare: 2,8 (recension).

Så vad tycker jag idag?

När jag häller upp ölen bildas ett jättehögt lattebrunt kompakt skum, det fräser lite om ölen. Vätskan är mörkt brunröd (80 EBC) och klar. Skummet sjunker rätt långsamt utan att lämna några rester på glaset.

Doften är lite vinös med en hel del mörka karamellmaltstoner. stickigt söt med toner av spannmål och vört. Gräsiga humletoner, medelstor beska. Tunga dofter. Marsipan. Lite smörig. Känns inte helt färdigjäst.

Smaken är väldigt maltig och söt med en lätt beska som ändå lyckas vara kraftigt metallisk. Karamell och vörtlimpa. Tung. Marsipan (som kan vara ett tecken på för kraftig och snabb jäsning och alkoholstarka öl). Medel till stor kropp. Eftersmaken är pepprig med mer vörtbröd och lite julkryddiga toner. Sötman är mer nedtonad efter ett tag. Slutet är alkoholigt kladdig.

Mild kolsyra med små friska bubblor. Vätskan är medelmjuk.

Nä. Jag blev inte imponerad i år heller. Om möjligt ännu mindre än tidigare. Hm, tillsammans med ost-tortillia-chips försvinner den värsta kantigheten, men marsipanet blir kvar.

Skissbetyg: 2,5. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment julen 2012 (lagerstatus). Pris: 26:90 för 500 ml. Bäst före: MAR2014.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar