2012-11-22

Bokanmälan: Öl från fat & flaska


Peter M. Eronson är en trevlig kille, duktig hembryggare och frilansskribent. Jag har några gånger träffat honom i ölbloggarsamanhang, han driver Fat och flaska, en ölblogg med ett lite annorlunda fokus, dels på egna hembryggar recept och lite omvärldsbevakning och en hel del ölrelaterade fuderingar. Han har skrivit den hittills bästa svenskspråkiga introduktionen till öl, Öl - Kunskap ger mersmak, en bok jag rekommenderar till alla nya i ämnet och som jag skrev om här.

I somras kontaktade han mig och undrade om jag hade lite bilder på rara ölflaskor som han skulle ha till sitt nästa projekt. Jag hade väl en handfull… Som tack för hjälpen står jag med i bildkällelistan, och jag har också fått ett signerat exemplar av boken som heter Öl från fat och flaska.

Och nu har jag haft den i ett par dagar. Det är en rätt tjock och snygg bok (320 sidor, hårda kartongpärmar) där huvuddelen består av bilder och beskrivningar på 350 ölsorter, uppdelade i 60 stilar. Även om det inte gäller alla så kan i alla fall huvudelen av ölen i alla fall teoretiskt gå att skaffa i Sverige. Här är en slumpvis vald sådan sida:


Varje still (eller övergripande stilgrupp) inleds med en genomgång av stilens utmärkande egenskaper, ibland med lite historia och anekdoter. Så här kan det se ut:


Blandat med det finns längre avsnitt om råvaror, ölhistoria, bryggerier, provningstips, intervjuer med bryggare samt små rutor med blandade fakta.

Läs mer om St Gallen-diskussionen här.

En i stor sett trevlig bok av en typ som introducerades av Michael Jackson och hans banbrytande World Guide to Beer som kom i sjuttiotalets mitt. En bok som kom att ses som starten på ölnörderiet, och som definierade dagens ölstils-träd.

Det har gjorts mängder av den här sortens böcker sedan dess, men de är oftast indelade per land eller (ibland) per bryggeri. Här är det i stället stilcentrerat, vilket gör den lite lättare att få överblick över, det känns också som om den inte kommer att bli omodern lika snabbt som exempelvis Ölboken som jag riktigt gillade (länk).

Visst finns det små faktafel här och var, ölforskningen har gjort gigantiska framsteg senaste året speciellt vad gäller historiedelen, men det är oundvikligt i den här typen av böcker.

Boken är välgjord, snygg och har en utmärkt avvägning mellan det smala nördiga och det mer allmänbildande. Jag uppskattar framför allt beskrivningarna av de enskilda ölen, de är köttigare och mer livfulla än vad jag någonsin skulle klarat av.

Jag rekommenderar den här boken som exempelvis julklapp till den som inte är helt nybörjare på området (då är Öl Kunskap ger mersmak mer lagom) men som ännu inte hamnat i livliga diskussioner om skillnaden mellan engelsk strong ale och old ale (åldern, inte humlen!) eller om huruvida man egentligen kan torrhumla med Hallertauer (tja?)

Fast även för dem är det  ju rätt kul att sitta och bläddra, bli nyfiken över det man inte druckit och nostalgisk över det man faktiskt hinkat i sig.

Och det är inte mycket pengar att prata om heller, Adlibris har den exempelvis för 120:00 här.

1 kommentar:

  1. Drog igenom boken på ett par dagars tågresande och den var väldigt trevlig! Har man lite baskunskap finns det mycket att hämta, är man nybörjare så tror jag att den ger mersmak! :)

    SvaraRadera