2012-11-21

Oechsner Edelhell

Nu har jag haft nog med dåligt samvete för det där sexpacket med bayersk öl som jag köpte i… oktober. Eftersom kvällsmaten var utpräglat tysk (currywurst med curryketchup, pommes frites och extra curry) så tyckte jag att det var dags att rycka en av flaskorna ur paketet.

Det fick bli ölen från Oechsner Ankerbräu och heter Edelhell. Jag bryr mig inte om vad det står på Beer Advocate eller RateBeer, utan ser den som en München Helles Lager, för det är vad jag tycker att det är. Alkoholhalten är 5,2 %.

Färgen är gul (5 EBC). vätskan klar. Det höga fasta vita skummet är mycket kompakt. Det sjunker långsamt och lämnar en del rester på glaset.

Doften är lått, som den ska vara. Lite maltsötma. Blommig humle och lite gräs. Nästan ingen beska alls. Mycket ren.

Smaken startar med en elegant gräsig beska. Den är genomgående ren och ganska balanserad. Viss mjuk sötma, lite långfranska. Medelstor kropp. Eftersmaken är mjuk och sammanhållen med växande alkohol, vitt bröd, hö och lite smör (som inte borde vara här). Frukt, sötma och alkohol i slutet.

Kolsyran är medel till mjuk, bubblorna små. Vätskan är medelnjuk.

Det här är en knepig stil, smakerna ska vara så milda och avrundade att minsta lilla problem kommer att märkas. Och här gör de det i viss mån, det är framför allt smörigheten och den alltför tydliga alkoholen jag stör mig på. Ingen dålig öl, men jag har druckit bättre i stilen. Inte minst på plats.

Betyg: 3,2. Tillgänglighet: Som en del av mixpacket Bayerska Ölsorter, Systembolagets exklusiva nyheter oktober 2012 (lagerstatus). Pris: 16:50 för 330 ml (genomsnittspris för paketet). Bäst före: 21.08.13

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar