2012-11-25

Müllerbräu Bavariator

Kvällens tredje öl ur det bayerska mixpacket är den kraftigaste av de sex, den doppelbock på 7 %: Bavariator från Müllerbräu.

Ölen fräser till när jag häller upp den. Stort kompakt ljusbrunt skum, djupt brun (60 EBC) klar vätska. Lite skumrester blir kvar efter att det sakta sjunkit ner.

Doften är maltig, tydliga toner av trä. Lite karamell, liksom liet alkohol och en del lösningsmedel. Lätt beska, lite kryddiga fenoler. Gräddkola och torkad frukt. Tepentin i bakgrunden.

Smaken är söt. Maltiga karamelltoner och mjölkchoklad. Övergående ren beska och höig humle. Smakerna är genomgående lätta, kroppen är lätt till medium. Kola och alkohol i eftersmaken liksom lösningsmedel, kola och cola. Slutet är kort med en del alkohol.

Bubblorna är stora och rätt vassa, kolsyran medelstark. Vätskan är lätt.

En Doppelbock är den största och kraftfullaste av de traditionella tyska lagerölen. Här ska det finnas en rejäl sötma och smaker som vågar ta ut svängarna, men ändå en ren öl som är farligt lättdrucken. Den här är inte direkt trasig, men den är inte heller något av det jag vill ha av typen.

Betyg: 2,7. Tillgänglighet: Som en del av mixpacket Bayerska Ölsorter, Systembolagets exklusiva nyheter oktober 2012 (lagerstatus). Pris: 16:50 för 330 ml (genomsnittspris för paketet). Bäst före: 21.08.13.


2 kommentarer: