2012-11-10

Roel Linköpingsöl (3,5%)

Bild: Roel Brewery.
Linköpingsbryggeriet Roel Brewery har kommit med en folköl på 3,5 %, en ljus tjeckisk pils som enbart säljs på Coop Konsum Lägerhyddan: Linköping (3,5%).

Det är dock inte första gången de haft folköl, även om den förra gången, under nittiotalets sista år lejt ut bryggningen på ett tjeckiskt bryggeri.

Premiären för den nya ölen var i torsdags och i går fredag var jag förbi butiken för att köpa en flaska. Färskt ska det vara!

Efter ett dygns stillhet i kylen så ser jag redan genom flaskan att ölen är rejält grumlig.

Grumligheten är kvar när jag häller upp ölen i glaset, den kallt orange-gula vätskan är rejält grumlig. Skummet är vitt, luftigt och rätt högt.

Doften är unken och lite syrlig. Smaken likaså, den påminner om en gammal bortglömd tysk veteöl med syrlighet, härsket kött och jord.

Bäst före-datumet på etiketten är 2013-02-02, men den här är redan några dagar efter släppet helt infekterad och inte drickbar.

Tråkigt. Speciellt som Ölkliniken/Roel har en lång historia av infekterad öl bakom sig.11 kommentarer:

 1. Det var ju en rolig grej när Roel (om)-startade att de började med ett bryggeri och sen skulle lära sig brygga öl. Jag hoppades att det skulle gå bra. Problemet är att de inte lärt sig. Krogen jag köpt in för har försökt ta in Roel några gånger. Samtliga gånger har både den ljusa och mörka varit infekterad. Sista gången jag påpekade det för dom var precis före Linköping Beer Expo. Då hoppade de av mässan och jag vet inte om det hade något samband. Den mörkade smakade likadant på vägen in och ut. De borde ta in någon av stadens duktiga hembryggare som kan lära dem hur man gör.

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi uppskattar alla former av synpunkter och återkoppling.
   Tack för visat intresse.
   Hälsningar
   Roel Brewery AB

   Radera
 2. Jag har provat den och tycker den var god. Ska inte färsköl vara grumlig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. En ofiltrerad tjeckisk pils ska vara disig. Den här var mer som utspädd mjölk.

   Radera
  2. Tack för ditt svar, men nu måste du vara ute och cykla! Jag var i Prag i våras och drack öl på "Bryggeri pubbar" och måste säga att färskölen vi fick där var minst sagt grumlig! Tycker personligen att Roels öl smakar mycket likt det vi fick där.

   Radera
 3. Jag tyckte den var helt okej, med en beska som jag gillade

  SvaraRadera
 4. eller gillar ni inte tanken att kvinnor kan brygga bra öl ????

  "så himla oprofessionellt !!!
  MVH/Stolt tjeck ,Zdeněk Mikulášek -na zdraví!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Va?

   Jag har absolut ingenting mot att vem som helst avsett könsidentitet, ras, religion, politisk åsikt eller sexuell läggning brygger bra öl. Ingen annan än jag är lyckligare över fler sådana.

   Vad jag har någonting emot är infekterad öl.

   Radera
 5. Asså stopp och belägg i farfars skägg! Att dra detta till att det handlar om att bryggarna är tjejer tycker inte jag är okej. Nu kan jag endast veta könet på Herr Bark eftersom de andra har kommenterat anonymt men jag råkar vara en tjej i ölvärlden och har inte heller tyckt att eran folköl har varit bra. Den var infekterad och grumlig som få... Och att säga att det har med att göra att de är tjejer... Fånigt... En av Sveriges bästa bryggare är tjej nämligen Jessica Heidrich som sparkar de flesta karlars rumpa i bryggteknik. OCH som tjej i ölvärlden tycker jag att jag har blivit varmt välkomnad så fort man visar prov på KUNSKAP något som den stolta tjecken inte visar genom sin kommentar!

  SvaraRadera
 6. Har smakat en väldans massa öl genom åren och måste tyvärr hålla med Magnus här. Den här ölen luktar unket och smakar väldigt typiskt infekterad. Extra tråkigt är det när jag vet att Roel kan göra helt okej öl, men här har något uppenbarligen gått fel. Tyvärr inte drickbar alls.

  SvaraRadera
 7. Jag har druckit eller smakat Roelöl vid flera tillfällen. Den har INTE varit infekterad vid fem tillfällen. Den ljusa vid två tillfällen. Den mörka vid tre.
  Roel har stora problem med infektioner i sin öl.

  SvaraRadera