2012-11-24

Öppen ölproving - Julöl

Inte idag.
Idag höll jag ölprovning på De Klomp. Temat var för tredje året i rad Julöl och det kom otroligt många gäster. Kul!

Dock med nackdelen att ommöblering och betalning gnagde i sig lite tid.

Jag började med en liten exposé över julölen med lite omvärldsutblick och historia.

  • Ocean Julöl från cask. Ganska söt, maltig och ytterst balanserad. Märkligt nog också ganska spritig. Skissbetyg: 3.
  • Nynäshamn Mysingen Midvinterbrygd 2012. Jag drog mig ttil minnes när jag drack den här 2006. Då var den ruskigt obalanserad och överkryddad. Varianten i år är en helt annan sak, här är det en diskret kryddighet som lyfter hela smaken. Muskot är en tydlig ingrediens. Trevlig.Skissbetyg: 4.
  • Mikkeller Hoppy Lovin' Christmas är en av årets julöl från den danske fantomen. Här i form av en besk DIPA kryddad med granbarr och ingefära. Som DIPA var den i den mildare skolan, och som en av gästerna påpekade ”en väldigt typisk Mikkeller-humlad öl”. Kryddorna var ytterst välintegrerade med humlen, och först i slutet dök en fin värmande ingefära upp. Skissbetyg: 3,5
  • Ur källaren hade Nils Oscar Julöl 2008 hämtats upp. Det året var det en skotsk ale, som åldrats med värdighet. De väntade smakerna av russin, starkvin och konserverad/torkad frukt fanns här, men också en oväntat fräsch efterbeska. Kanske aningen lätt i kroppen. Skissbetyg: 3,75.
  • Något belgiskt ska man väl ändå ha när det handlar om julöl? Ja. Den här gången i form av N'Ice Chouffe son även här var diskret kryddad (timjan och curaçao), kryddorna spelade väl ihop med den fenoliska jästen. Väldold alkohol, men trots allt lite rå och oslipad. Vinner på ett par års lagring. Skissbetyg: 3,25.
  • Eftermiddagen avslutades med en svensk öl bryggd i belgien: Årets Mohawk Blizzard Imperial Porter var även den rätt tuff och lite kantig. En närmast overklig mängd olika malt- och humlesorter har samsats till en kraftfull stout som gör sitt jobb. Passar som efterrätt. Skissbetyg: 3,75. 

Böckerna som jag tipsade om som julklappar till den ölintresserade var de här:
Nästa vecka är det Bobo som håller i den kryptiskt namngivna provningen Mer än bara öl och den planerade provningen därefter är Dyr lysölsprovning med Petter i mellandagarna.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar