2012-11-25

Mikkeller K:rlek Höst/Vinter 2012

I våras släppte importören Brill & Co ett öl, en APA som bryggts av Mikkeller, K:rlek Vår/Sommar 2012. Den fanns på krogarna, och jag kom aldrig att dricka den.

Bärre den här gånen då, när de åter gett sig i kast med att hylla kärleken till ölet och den växande ölkulturen med K:rlek Höst/Vinter 2012. Det är åter en amerikansk pale ale, alkoholhalten är 6,2 och såhär tycker jag om den:

 Färgen är guld-orange (20 EBC), vätskan är något grumlig. Detta trots att jag hällde upp den med försiktighet eftersom andra varnat för att den kunde innehålla rejält med jästfällning. Det tre fingrar höga skummet är luftigt och det håller sig kvar länge. En del skum blir kvar på glaset.

Doften är helt humlecentrerad och väldigt västkustamerikansk. Citrusfrukt och -skal. Gröna druvor och stjärnfrukt. Sötma i bakgrunden. Den är rätt stark och ganska så besk.

Smaken är besk och mycket humlig, jag noterar grapefrukt, pomerans, citron och citronskal. Aningar av koriander och gröna växter. Smakerna är uttrycksfulla men inte överdrivna eller tunga, som det ska vara – det är en APA, inte en IPA. Medelstor kropp. Eftersmaken är balanserat besk med mer citrusfrukter, lite blommor och aningar av torrt vitt vin. Slutet är friskt och beskt.

Kolsyran är medelstark, massor av små nästan vassa bubblor. Vätskan är medelmjuk.

En trevlig APA med hög drickbarhet; inte för stor, inte för söt. Bra jobbat!

Av en händelse drack jag den här parallellt med Nynäshamn Stenstrand Sommar Ale. Då var den här märkbart torrare och lite vassare i beskan. Vilket gjorde att den passade något sämre till maten vi åt. Vad det nu var.

Betyg: 4,1. Tillgänglighet: Systembolagets exklusiva nyheter november 2012 (lagerstatus). Pris: för 330 ml. Bäst före: 20/09/14.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar