2012-11-08

Sigtuna Midvinterblot (2012)

Bild: Sigtuna Brygghus.
I november 2011 kom det en julöl från Sigtuna Brygghus: Midvinterblot. Det var en imperial porter på hela 10,1 % som dessutom kom på halvlitersflaska. När jag frågade bryggeriet om detta lita märkliga förpackningsval så påpekade de att det helt enkelt var vad Systembolaget villa ha.

På inrådan från bryggarna valde jag att inte öppna flaskan utan låta den stå och lugna ner sig, kanske ska jag kolla på den nu till jul? När jag läser andras recensioner så verkar den ha varit rätt spritig.

Så, i år, återkommer Midvinterblot men nu i 33-flaska. Och bryggare Emil Lindén har sänkt alkoholhalten till 8 %. Stilen är fortfarande imperial porter. Pilsner- Choklad- Karamell- och havremalt har använts liksom muskovadosocker.

Den klara vätskan är mörkt brun, nästan svart (90 EBC). Det fasta skummet är varmt brunt och kompakt. Det håller sig kvar att tag utan att lämna speciellt mycket rester på glaset. Där finns i stället lite alkohol-gardiner.

Doften är rätt mild med mjuka toner av rostad malt, mörk choklad, kaffegodis och torkade röda bär: Körsbär, mogna hallon och plommon. Det finns också en ren frisk beska liksom lite väldold alkohol.

Smaken är mindre söt. Massor av kakao, lite kaffe och karamell. Mogna röda frukter och bär, aningar av lagrat starkvin. Syrliga aningar och värmande alkohol. Medelstor kropp. Eftersmaken har en del alkohol, mer kaffe och lite nötter samt bränt spannmål. Den mycket långa eftersmaken har mjuka rena toner av kaffe och kakao. Och ingen alkohol.

Kolsyran är rätt stark, men de pyttesmå bubblorna är mycket kortlivade i munnen. Vätskan är mjuk och något tjock utan att vara kladdig.

En mild och ren imperial porter, kanske utan den komplexitet jag hoppats på. Jag tror att även denna öl kommer att vinna mycket på att bli bortglömd ett tag.

Betyg: 3,5. Tillgänglighet: Systembolagets säsongssortiment julen 2012. Pris: 20:90 för 330 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 2014-10-01 (batch 407).

2 kommentarer:

  1. Drack Midvinterblot på fat igår på flying scotsman (flemingg. vid fridhemsplan) och den var på 10.1%, släpper dom en alkoholsvagare variant på flaska på systemet alltså?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Utan att helt säkert veta så misstänker jag start att du druckit 2011 års version. Den har funnits på fat på flera festivaler under året.

      Radera