2012-11-07

S:t Eriks Julporter

Bild: Galatea.
Julölsläppet närmar sig, och jag ska försöka att skriva om de flaskor jag fått som varuprov innan dess.

Först ut blir årets julöl från S:t Eriks, ni vet Galateas och Jessica Heidrich' fantombryggeri. 2011 var det ett Barley Wine som fanns bland julölen (recension), denna finns i år i beställningssortimentet. I år är det en (svensk/engelsk) porter på 5,9 %, Julporter.

Den är bryggd på en blandning av ekologisk choklad-, karamell- och münchenermalt. Humle: East Kent Goldings. Bryggverk: Sigtuna Brygghus (numera AKA S:t Eriks Bryggeri).

Färgen är mörkt brun (80 EBC), vätskan är klar. Det finns en liten jästfällning på flaskans botten. Det två fingrar höga skummet är brunt och kompakt. Det sjunker långsamt utan att lämna några rester på glaset.

Doften är mjuk med lite svartmalt-syrlighet. Spannmål, rostade nätter, träkol, gräddgodis, ännu mer nötter och en delikat beska. Helgjuten.

Smaken är till att börja med rätt söt. Sedan kommer det rostade smaker, utan att vara bränd. Lite syrlighet och fruktiga toner av plommon och körsbärssylt. Kroppen är lätt. Eftersmaken har en subtil och behaglig beska, lite krämiga svartmalttoner och en lätt sötma med karamelltoner. Avslutningen är kort med en frisk beska och mörk choklad.

Kolsyran är medel till stark, de små bubblorna är friska om inte lite vassa. Vätskan är lätt och aningen torr.

Vet ni vad? Den här känns okej idag, lite för lätt och aningen ruff i kanterna bara. Jag tror att det kan bli en utmärkt porter om man lägger undan den i ½-2 år.

Betyg: 3,55. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment julen 2012. Pris: 21:90 för 330 ml (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 2014-10-15.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar