2012-11-05

South Plains American Pale Ale

På Stockholm Beer tidigare i höstas provade jag en öl från ett helt nytt litet Malmö-bryggeri, så nytt att det inte ens hade börjar brygga på egen hand. Så just nu bryggs den enda ölen i sortimentet hos Amager Bryghus. Jag blev då eld och lågor och började tungomålstala om den imponerande snygga och kraftiga beskan.

Så jag hade inga större problem att beställa en flaska ur det lokala sortimentet i Malmö.

South Plains Brewing Company är bryggeriet, ett enmansprojekt med den från Kalifornien hitflyttade Jeffery Scott Brown. Ölen är en american pale ale i västkust-skolan på 6 %, enkelt döpt till American Pale Ale.

Färgen är guld-bärnsten (22 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är varmvitt och kompakt, det sjunker ner utan att lämna några rester på glaset.

Doften är fullproppad med humle, den är också rätt så besk. Torra toner av citronskal, grapefrukt och pomerans. Lite kåda och tallbarr. Jag noterar också lite alkohol och aningar av lösningsmedel (eller är det bara humleoljorna?). Den känns färsk och frisk med en viss sötma, där jag också hittar digistivekex, karamell och toffee.

Smaken är rätt så besk, även om den inte är lika intensiv som jag minns den. Fortfarande är den för mig närmare en AIPA än en APA. Men inte lika uppenbart som då. Smaker av trä, tobaksblad och gröna växter. Citrustoner, om än ganska dova. Mestadels lime och apelsinskal. Kåda och eneträ. Kroppen är medelstor, men känns lite tunn för stilen. Eftersmaken är något jordig med en lätt och passerande ton av rök. Torra humletoner: Den är inte astringent, men det är nära. Citrus och karamell återkommer. Slutet är något beskt.

Kolsyran är medelstark, de kortlivade bubblorna små. Vätskan är mjuk och lätt kladdig.

Antingen var mina sinnen mer avtrubbade då än vad jag trodde när jag drack den här på mässan, men den känns idag inte alls lika intensivt besk och humlepotent som då Här tar snarare ett myller av bismaker som kommer och går. Inte rent ut dålig, men långt ifrån fantastisk. Jag hade väntat mig mycket mer av den här. Prisvärd? Nej, knappast.

Betyg: 2,78. Tillgänglighet: Systembolagets lokala varor, kan beställas styckevis till alla butiker. Pris: 51:90 för 500 ml. Bäst före: 08.2013 (batch 482). 

7 kommentarer:

 1. Den sjunger på sista versen så att säga och går inte att beställa för tillfället (det finns dock 11st flaskor låsta i Malmö verkar det som.) En månads försening på grund av strul med Systembolaget gjorde tyvärr att de som hann beställa den utåt i landet inte fick den purfärsk, ja och nu var det över en månad sedan.

  En pale ale av det här slaget borde drickas fort, färskt såklart, nu tre månader gammal är den inte riktigt sig själv längre (jag drack själv en flaska på krogen förra helgen som för all del var "bismaksfri" men riktigt tråkig.)

  En ny, fräsch batch borde levereras till Systembolaget i slutet av nästa vecka, mitt tips om man vill köpa ett såhär tungt torrhumlat och dyrt öl är att göra det direkt och sedan se till att förvara det kallt om man verkligen måste förvara det överhuvudtaget för humlefräshören bleknar tyvärr jobbigt fort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, jag hämtade den dagen efter att den kom in på min butik i torsdags. 4 dagar i kylen trodde jag att den skulle klara.

   Hur den levereras till Systembolaget - jag beställde den 1 oktober - har jag svårt att se att jag skulle ha någon inblick i.

   Men visst pekar du på ett problem.

   Radera
 2. Beställde du den 1'e Oktober och fick flaskan i torsdags? Oj!

  Det enda riktiga problemen är att humlen tappar fort och att ölet i detta fallet skulle bli beställningsbart den 1'e September..

  SvaraRadera
 3. Jag tyckte den var lite obalanserad på mässan; ordentlig humlad men utan kropp... Det var väl visserligen inte första ölen för dagen, men så illa ute var jag inte. En "bra öl" men inte mer. ;)

  SvaraRadera
 4. Hallå!

  (När) Ska du testa Motala Brygghus nylanserade ölsorter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi får se. Tänkte kombinera det med en tripp till orten för att kolla på brobyggandet vid tillfälle.

   Radera
 5. Tappar humlen lika snabbt om det är i en burk istället för en flaska? Modus Hoperandi på burk har jag inte märkt av någon humlemattning.

  SvaraRadera