2012-11-12

Ängslyckans Svagdricka

En svagdricka till, det är ju färskvaror i ännu högre grad än starkare öl det här.

Om Sandhems är det mest traditionella som går att dricka i stilen så är Ängslyckans Svagdricka från Ängslyckans Gårdsbryggeri det mest moderna. Jag har inte lyckats få fram något exakt datum, men det verkar som om projektet startade 2010. Alkoholhalten är 2,2 %.

Ängslyckans Gårdsbryggeri är Katarina Jansson, och bryggeriet ligger i Håvberget utanför Ludvika.

Det hela startade med att hon fått problem med ryggen och skolade om sig från lokalvårdare till bryggare vid den bryggeritekniska utbildningen i Borlänge. Parallellt med sitt lokalvårdarjobb började hon brygga en modernare, mindre söt svagdricka.

De första batcherna var på 9 liter, brygda hemma i köket. Verksamheten har utvecklats och nu finns ett 50 l bryggverk (fortfarande bara 100 flaskor om inget spills) i den gamla tvättstugan.

Som en ovanlig detalj är brygden inte bara sötad med sackarin (Hermesetas) utan också farinsocker. Vad jag kan se ingår ingen sockerkulör i receptet.

Ett högt plopp ljuder när jag öppnar patentkorken. Det skummar över en del när den öppnats. Vätskan är klar, även om jag kan se en del små jästpartiklar.  Den är djupt röd-brun (60 EBC) och det höga skummet är kompakt och beige. Det sjunker rätt långsamt utan att lämna några rester efter sig.

Den svaga doften är överraskande torr med lite melass och spannmål. Mycket försiktiga toner av rök och bränd plast (något slags fenoler?).

Smaken har den förväntade sackarin-sötman som ger en lite vass smak, men sötman är mer som en lättöl än den traditionella svagdrickan. Smakerna är genomgående mildare och rundare. Lite fenoler och aningar av jäst, spannmål och pilsnermalt. Medel till lätt kropp. Eftersmaken har lätta toner av jord och stall, men det krävs en den koncentration för att känna dem. Mjuk sötma. Det känns dock som en ganska tom eftersmak, något saknas. Slutet är sött med en antydan till sälta.

Kolsyran är kraftig med massor av kortlivade bubblor. Vätskan är lätt.

Jämfört med de andra svagdrickorna jag druckit är den här mycket riktigt ljusare och mindre söt. Men den är också genomgående enklare och lite… tom. Jag hoppas att mer erfarenhet kommer att skapa en komplexare dryck, för grunden finns helt klart.

Betyg: 2,7. Tillgänglighet: Okänd. Pris: Okänt (denna flaska var ett varuprov). Bäst före: 1211.30 (batch 92).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar