2012-11-11

Autenticitet

Från svenska Wiktionary:
autenticitet
Svenska
Substantiv

äkthet; egenskapen att vara autentisk
Synonymer: äkthet
Besläktade ord: autentisk, autenticera
Inom många branscher satsar företag på att framhäva, eller rentav skapa, just autenticitet. Det anses viktigt att visa att man är ett gammalt varumärke, som ska borga för hög och jämn kvalitet. Paradexemplen är tjeckiska Pilsner Urquell och irländska Guinness, men i sammanhanget kan också bryggerier som engelska Shepherd Neame eller bayerska Weihenstephaner.

Det är bara att titta på etiketterna. Eller läsa bryggeriernas egna presentationer. Det är oljemålningar av gamla bryggare hit och årtal dit.

I en tid när etiketten kan vara viktigare än innehållet i en flaska, när berättelsen kring ölet blir det väsentliga är det klart att många vill spinna vidare på det de har eller det de tycker sig borde ha (här kommer vi in på vad Beer Advocate Magazine uppmärksammat som "de vita valarna" men det är en annan berättelse).

Och har man inte åldern, berättelserna – autenticiteten – så får man väl skaffa den. Som när Galatea åter-introducerade ett av Stockholms mest anrika ölvarumärken, S:t Eriks, för sin nya prestigeserie av öl.

Men viss autenticitet kan inte skapas eller köpas.

I veckan insåg jag just det när jag tittade på den svagdricka jag fått.


Patentkork. Sliten. Med ärgad metall-konstruktion. Allt som ett resultat av många års diskning.


Etikett. Uppenbart tillverkad för större drickaflaskor än dagens halvlitrar. Ingen EAN-kod. Ingen URL eller ens telefonnummer. Lite fläckig. Typografin och färgerna pekar snarare på tiden 1965-1970 än 2012.

Till det vetskapen att den i huvudsak körs ut till kunderna snarare än säljs i butik.

Det är autenticitet för mig. Det där går inte att köpa. Och jag faller för det.

2 kommentarer: