2012-11-20

Gotlands Frosty Bulldog

Nä, snabbt tillbaka till den vanliga rutinen och en småtrist ölrecension!

När jag var på SMÖF för en tid sedan fick jag ett MMS från frugan som hos den lokala Hemköp-butiken hittat en ny folköl: Frosty Bulldog från Gotlands Bryggerier. De kallar den för en ”Seasonal Ale”, något jag tolkat som en engelsk winter warmer, på 3,5 %.

Så här skriver bryggeriet om ölen:
Traditionellt sätt bryggs en seasonal ale under senare delen av hösten. En ölsort som förknippas med en mörkare färg, en utpräglad rostad karaktär, balanserad humlebeska samt en humlefruktig arom. Normalt ligger alkoholhalten mellan 3,0 till max 5,5. Vi har hämtat inspirationen till Frosty Bulldog Seasonal Ale från England där ale inte sällan har en lägre alkoholhalt men ändå levererar en smak som lever upp till förväntningarna.

I denna brygd har vi låtit fyra maltsorter samsas tillsammans med tre olika humlesorter där den engelska sorten Bramling Cross fått dominera. Det resulterar i en brygd med finstämd rostad maltaromatisk karaktär och en frisk humledoft.
Färgen är brun (70 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är beige, det sjunker ner utan att lämna några rester på glaset.

Doften är överraskande humlig med gröna amerikanska toner (Brambling Cross kan ge den effekten ibland), citrusskal och en hel del citron/lemonad. Aningar av farinsocker och rågbröd i bakgrunden.

Smaken är rätt så besk, både med tanke på stilen och styrkan. En hel del feta smöriga smaker; kakor och kex. Tunga toner av grön/färsk humle ger en sträv smakprofil. Medelstor sötma med lite rostade nötiga toner. Kroppen är medelstor. Eftersmaken är humlig och rätt så besk med en kemisk-växtig bismak som jag har svårt att beskriva. Avslutningen är något sträv med toner av blommor, beska och kex.

Kolsyran är medelstark, de friska bubblorna små. Vätskan är lätt.

Mer av gröna humletoner än i mången APA. Och det känns som humlen använts på ett överdrivet och inte helt optimalt sätt vilket ger den här ölen samma sträva problem som många AIPA från nya småbryggerier. Ett högst lovvärt initiativ, detta, men också en besvikelse.

Betyg: 2,55. Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln. Pris: 15:95 för 330 ml. Bäst före: 06.03.13.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar