2012-11-10

Sandhems Svagdricka

När jag var på SMÖF för någon vecka sedan så fick jag med mig en kartong blandad svagdricka. Tanken var att dricka och recensera denna underskattade maltbaserade alkoholdryck.

Först ut blir den raraste: Svagdricka från Sanhdhems Bryggeri. Det är beläget i en liten ort i det allra nordvästligaste hörnet av Småland och Jönköpings län, strax innan det blir Västergötland. Stilen är svagdricka och alkoholhalten någonstans kring 2-2,25 %.

Det kanske är bäst att nämna några ord om svagdricka. Det är Sveriges enda egna ölstil. Traditionellt bryggs den av pilsner- och karamellmalt med överjäst i öppna jäskar, likheterna med engelsk tabel beer är uppenbara. Humle används i ytterst små mängder. Men när jäsningen kommit igång och uppnått lagom alkoholhalt så avbryts den med sackarin. Drickan färgas sedan mörkbrun med sockerkulör.Den buteljeras opastöriserad och ofiltrerad.

Idag finns det modernare rationellare sätt att tillverka svagdricka, men den från Sandhem är i stort sett brygd på det traditionella viset.

Färgen är mörkt brun (80 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är brunt och kompakt. Det sjunker långsamt och lämnar lite rester på glaset. Det finns små flak av jäst på flaskans botten.

Doften är mjuk och komplex. Söta toner av karamell och kola, det är en mjuk sötma. Jäst, jordkällare, jord, aningar av järn och mineraler. Ingen beska.

Smaken är söt och mjuk. Maltiga smaker utan vörtighet. Karamelliserat socker. Lite jordiga jordkällar-toner. Kola och aningar av choklad. Medelstor kropp. Eftersmaken har en rostad söt ton som för tankarna till Coca-Cola. och choklad-kola. Aningar av jäst och kokt kött. En lätt sälta dyker upp i slutet.

Kolsyran är medelstark, de långlivade bubblorna friska och små. Vätskan är medel-lätt och lite mjuk.

Utan tvivel är det här den mest avrundade, balanserade och komplexa svagdricka jag någonsin druckit. Förbluffande, och ett fullvärdigt alternativ till starkare öl som sällskapsdryck.

Betyg: 4,43. Tillgänglighet: Körs ut till kunder i Sandhems närhet. Pris: Varuprov. Bäst före: -.

2 kommentarer:

  1. Tack för denna fina recension. Pappa (bryggare/ägare) har nu lämnat oss och detta värmer.

    SvaraRadera
  2. Finns i mullsjö .övertryksventil i korken så jäser

    SvaraRadera