2012-11-24

Karameliten Brocardus 1844

Nästa öl från den bayerska mixlådan är ytterligare en münchen dunkel, den här gången från Karmelitenbrauerei Karl Sturm. Karmeliten Brocardus 1844 är namnet och alkoholstyrkan 5,5 %.

Ölen skummar äver något när jag öppnar kapsylen. Färgen är mörk koppar, det stora skummet är varmbeige, det sjunker ner snabbt och lämnar lite rester på glaset. Vätskan är klar.

Doften är maltigt söt. Torkade körsbär, torra mineraler och aningar av starkvin.

Lätt kropp, den orkar inte riktigt stå emot sötman. Karamell, torkad frukt. Maltprofilen får mig snarare att tänka på en bock, eller möjligen en belgisk dubbel. Japanska körsbär. Lätt kropp. Maltig mineralisk eftersmak. Lite alkohol (som växer). Karamelliserat socker och starkvinstoner i slutet.

Lätt kolsyra. Friska bubblor, nästan lite vassa. Något tjock torr vätska.

Jag blir inte riktigt klok på den här. Det känns som om någon försökt brygga en belgisk dubbel med tysk jäst och för lite malt. Alkoholen i slutet stör mig dessutom. Nåväl.

Betyg: 3.Tillgänglighet: Som en del av mixpacket Bayerska Ölsorter, Systembolagets exklusiva nyheter oktober 2012 (lagerstatus). Pris: 16:50 för 330 ml (genomsnittspris för paketet). Bäst före: 21.08.13.

2 kommentarer: