2012-11-16

Grebbestads Ostronporter

Ostronporter är den (vad jag vet) första svarta alen från Grebbestads Bryggeri. Den har bryggs tillsammans med Porter Drinkers Association, ostron verkar ha på något vis använts under bryggningen och alkoholhalten är 5,8 %.

Färgen är varmt mörkbrun (90 EBC), vätskan är klar. Det två fingrar höga skummet är beige och kompakt. Det sjunker mycket lånsamt utan att lämna mycket till rester på glaset.

Doften är mjuk med en hel del karamell och lite träkol. Fruktiga toner i bakgrunden: Plommon, mogna körsbär och röda äpplen.

Smaken är torr och lite besk, jag kommer mer att tänka på en Schwartzbier än en Porter. Lite karamell, lite choklad och en aning svart kaffe. Mogna toner av körsbärsmarmelad. Medelstor kropp. Eftersmaken har aningar av salt och lakrits. Mycket låg sötma. Mogna röda bär och frukter, grillat kött och färskmalet kaffe. Lite alkohol och träkol i slutet.

Kolsyran är kraftig, de medelstora bubblorna kortlivade. Vätskan är lätt.

Den lätta sältan växer under tiden jag dricker mer av ölen. Inte den mest komplexa porter jag stött på, men en rätt trevlig och lättdrucken öl. Vinner nog inte på lagring.

Betyg: 3,53. Tillgänglighet: Systembolagets exklusiva nyheter oktober 2012 (lagerstatus). Pris: 24:90 för 500 ml. Bäst före: 7 14.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar