2012-11-12

Eskilstuna Snopptorp Starkporter - igen

I går var det fars dag. Vilket gav frugans familj en anledning till att gemensamt gå till The Horse & Hound för lite mat.

Och öl, i alla fall för mig.

Maten som valdes var en mustig gulasch-gryta med créme fraice och rostat bröd. Till det? Jag bad helt enkelt att få en ”passande öl” och väntade nyfiket vad jag skulle få in. Jag funderade och misstänkte att det skulle bli en ljus lager i den sötare centraleuropeiska skolan  – det hade jag druckit i Ungern och det hade funkat bra.

Så jag blev rätt förvånad när det kom in en kupa med något kolsvart. ”Vi hade egentligen tänkt en imperial stout, men det fanns inte på fat just nu. Så det blev en Snopptorp Starkporter från Eskilstuna Ölkultur” förklarade servitören.

Det här är ingen ny öl för mig, jag recenserade den på flaska förra sommaren, gav 3,93 i betyg och tyckte att det var en bra amerikansk porter med lite för lätt kolsyra (länk). Så jag passade på att vara otrevlig och asocial, drog fram penna och block och skrev en recension.

Färgen är kolsvart, det höga skummet är varmbrunt. Det håller sig kvar länge och lämnar mycket rester på glaset. Glaset är kladdigt och jag anar att ölen skummat väldigt mycket när den hällts upp.

Doften är gräddig och småsöt. Röda bär och amerikansk humle.

Smaken är mjukt gräddig. Torra rostade toner. Röda bär. Stor kropp. Mjuka rostade toner av choklad/kakao i eftersmaken. De fortsätter i slutet där det också dyker upp lite sälta.

Kolsyran är kraftig, små kortlivade friska bubblor. Småkladdig vätska.

Jämfört med flaskan förra sommaren så var nu kolsyran betydligt bättre. Tyvärr saknades den avrundade komplexitet som fanns i den här ölen då. Den är idag betydligt mer av en amerikansk stout än en dito porter. Men det är en rätt så trevlig stout.

Betyg: 3,55. Tillgänglighet: Fat på krogen (finns också som lokal vara hos Systembolaget). Pris: 78:00 för knappa 400 ml.

2 kommentarer:

  1. Svar
    1. Visst ja, det skulle jag ju skrivit. Det fungerade oväntat bra, de ruffa rostade tonerna gifte sig utmärkt med den mustiga grytans syrliga tomater. Bra jobbat!

      Radera