2012-11-03

Aosta Excalibeer

Jag har haft dåligt samvete över en flaska i ett antal månader. Under senaste veckan har det övergått till rent plågsamma proportioner.

Så här var det: Under SMÖF 2011 kom det fram en besökare till mig, och presenterade sig: Han jobbade på den bryggeritekniska utbildningen på högskolan i Borlänge. Så tog han fram en påse som innehöll en flaska, en stor flaska som köpte på en resa i Italien.

Det var Excalibeer, en belgisk-brittisk amber ale på 7 % från Birrificio Aosta, ett microbryggeri i italiens allra nordvästligaste hörn. 

Jag tog emot och tackade, kände mig smickrad.

Sedan gick det fel. Flaskan blev liggande i skafferiet, jag inväntade rätt tillfälle för denna stora, starka, oerhört exklusiva öl.

Det var bara det att tillfället aldrig kom.

Flaskan blev bara stående längre och längre tid. I höstas insåg jag att 2012-09-30 passerats.

Samvetet blev sämre.

Inte blev det bättre av att jag blev påmind av mannen jag fått flaskan av. Han hade ju betalat för den här ölen och transporterat den över Europa. Åt mig. Han hade all rätt att vara besviken.

Nå, nu ska jag öppna flaskan. Det blir inte bättre av att dra ut på det här. 

Klar orange-bärnsten vätska. Fingertjockt vitt jättekompakt skum som håller sig kvar länge. Inga rester på glaset.

Engelskt humlig doft. Lite alkohol. Antydan till belgiska jästtoner. Lite örtkryddor. Snygg och balanserad med en tilltagande fruktig (ananas) beska. Lite lösningsmedel.


Smaken är söt-syrlig med en väldigt lätt kropp. Belgiska jästtoner. Höga alkoholer. Medelstor kropp. Lite metall och torkade frukter i den korta eftersmaken. Alkohol och sött fruktgodis i slutet.

Kolsyran är lätt, små kortlivade bubblor. Småkladdig vätska.

Nej, den här har haft sin bästa tid. Inget betyg, ingen Beer Advocate-recension.

Men ett fortsatt dåligt samvete.

Jag kan inte göra så mycket mer åt det här misslyckandet.

Så ge mig inte öl. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar