2012-11-25

Reuther Weissbier

Sista ölen ur blandlådan med Bayersk öl är Reuther Weissbier från Schlossbrauerei Reuth. Det är en hefeweizen på 5 %.

Förhoppningsvis kommer jag att gilla den här, de 5 jag recenserat innan har väl varit… Sådär, om jag ska vara ärlig.

Nå, jag rullar flaskan och häller upp den med energi och bister min i mitt halvliters weissbierglas, och det ser väl bra ut: Grumlig orange-gul vätska med en aning brunt i (25 EBC). Det stora kompakta skummet är vitt, det sjunker sakta ner och lämnar en massa tjocka klistriga rester på glaset.

Doften är frisk med en hel del söt-syrliga vetetoner. Lite jordiga dofter. Mogna bananer, kryddnejlikor, kryddpeppar, besk sallad och en aning vetedeg.

Smaken är mindre söt än vad jag minns att stilen brukar ha. Kryddiga toner av kryddnejlikor, kryddpeppar och muskotnöt. Lite jordiga toner och bröd-jäst någonstans i bakgrunden. Medelstor kropp. Eftersmaken är relativt mild och mjuk med fruktiga toner av banan, aprikos och görna druvor. Kroppen försvinner dock iväg efter en stund, och lämnar en metallisk lätt beska och gröna bananer i slutet.

Kolsyran är medelstark, de stora bubblorna mjuka. Vätskan är mycket kladdig.

En rätt okej bayersk veteöl, lite trist med de metalliska smakerna i slutet. Trots det bäst av de sex.

Betyg: 3,55. Tillgänglighet: Som en del av mixpacket Bayerska Ölsorter, Systembolagets exklusiva nyheter oktober 2012 (lagerstatus). Pris: 16:50 för 330 ml (genomsnittspris för paketet). Bäst före: 21.08.13.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar