2012-09-11

Żywiec

Jag har skrivit en del text till Ofiltrerat idag, men jag måste invänta lite faktauppgifter innan jag publicerar.

Under tiden får det bli en öl. Żywiec blir nog bra. Det är en ljus eurolager från polska Browar w Żywcu, landets största bryggeri med Heineken som majoritetsägare. 12,5° Plato och 5,6 % alkohol.

Det är inte en helt ny öl för mig, sommaren 2007 drack jag den på Bishops Arms Linköping, tyckte den var söt och trist och gav 2,95 i betyg. Av någon anledning minns jag att de hade fått tag i glas från bryggeriet.

Den här burken kom från mamma. Tackar, tackar.

Färgen är halmgul, vätskan klar. Det två fingrar höga vita skummet håller sig kvar ett tag, men försvinner därefter iväg utan minsta rest.

Doften är ren och söt. Lite anonym beska och aningar av långfranska. Alkohol lurar i bakgrunden.

Smaken är söt. Och ren som ett nanotech-labb. Lite brödiga toner. Svaga aningar av något slags beska. Nötter? Eller inbillar jag mig? Lätt kropp. Eftersmaken har lite alkohol och en torr lätt beska. Ren alkohol i slutet.

Kolsyran är medelstark, bubblorna små. Vätskan är lätt med viss mjukhet.

Javisst. Jag tror att jag skulle ha kunnat skriva den här recensionen utan att ha öppnat burken, det är ingenting som överraskar någonstans. Men det är så här centraleuropeisk ljus lager fungerar och ska vara.

Fast det blir rätt tråkigt rätt fort.

Betyg: 3,08. Tillgänglighet: Köpt i Polen. Pris: Gåva. Bäst före: 12-11-2012.

1 kommentar:

  1. den har man dragit i sig några av. tråkig men funkar.

    SvaraRadera