2012-09-05

Darunger Mecklenburger Pilsner 3,5

Nå, vilken ölstil är norra Tyskland mest känd för?

Vad säger ni? Landbier? Ja, jo, visst, men det är väl ingen stil egentligen…

Broyhan? Ni är duktiga, men inte riktigt vad jag…

Va? Sußbier? Nu får ni väl ge er!

Kellerbier. Jo den bryggs ju i alla fall fortfarande, men…

Jag tänker ju på den torra tyska pilsnern. Till skillnad mot den böhmiska saknar den de smöriga tonerna, och medan den danska är ganska maltsöt så är den tyska betydligt torrare , och gärna rejält bitterhumlad.

I januari 2007 drack jag en sådan öl, Mecklenburger Pilsener, från Darguner Brauerei. En ganska så standardmässig sådan som jag köpt på plats Tyskland. Senare har jag förstått att den ofta säljs till lågt pris som kampanjvara där nere. Jag gillade och gav 3,88 i betyg.

Åter till nutiden. Under den tidigare vistelsen i Bromma hade frugan varit inne på ICA Supermarket Alvikstorg och hittat en folköl som hon inte kände igen. Priset var överkomligt så hom köpte en flaska åt mig på chans. Jag blev väl lätt skeptisk när jag såg den: En PET-flaska med skruvkapsyl tyckte inte min ryggmärg var någon större kvalitetsindikation.

Ikväll var det dags att recensera den, innan det skulle bli lite grillat. Mecklenburger Pilsner 3,5.

Färgen är gul med en liten aning guld (6 EBC), vätskan är klar. Det fingertjocka vita skummet ser först fint ut, men så plötsligt faller det ner till ingenting utan att lämna några spår.

Doften har lite söta malt/vört-toner och beskt humleextrakt. Den är ren och något blommig.

Smaken är lätt, men allt som jag vill ha i en tysk pilsner finns här. En ren beska med lite blommor. Torr (= osöt) maltighet. Medelstor kropp. Kort eftersmak som blir medelbesk, lite blommor och antydan till smör. Maltig brödigt slut, torrt.

Friska små bubblor ger en medelstark kolsyra. Vätskan är lätt utan att bli blaskig.

En lättdrucken pilsner med fin karaktär, allt finns här om än i mindre omfattning: Tyskarna kan det här. Till den grillade fläskkarrén med potatissallad? Kalas!

Betyg: 3,05. Tillgänglighet: Dagligvaruhandeln. Pris: 9:90 för 500 ml. Bäst före: 28.10.12.

1 kommentar:

  1. Måste säga att jag inte delar din uppfattning av denna öl. Skumkronan dalar ner och dör efter några sekunder som du säger. Konsistensen är tunn och alkoholsmaken är knappt påtaglig. Eftersmaken är märklig, kan inte sätta fingret på vad det är.

    Ölen är drickbar för sitt pris men jag kommer aldrig köpa den igen. Jag fick tag på ett sexpack för 36:- inkl pant.

    2/5 får den av mig!

    SvaraRadera