2012-09-15

Öppen ölprovning - höstnyheter

En vanlig lördag.
I eftermiddags höll jag åter en ölprovning på De Klomp. Temat var ”Höstnyheter” och här kommer lite noteringar och skissbetyg om ölen:
  1. Williams Bros. Seven Giraffes. En lätt och frisk öl, tvesksamt om det är en IPA dock. De utlovade smakerna av fläderblom och citron hittade i alla fall inte jag. Trevlig britt, dock. 3,75.
  2. Smuttynose Shoals Pale Ale utlovades vara en brittisk pale ale men innehållsförteckningen listade bara amerikansk humle. Huh? Men den var verkligen i stram brittisk stil med en fin kexig maltton. 4.
  3. Nøgne Ø Pumpin Ale. En ny öl som det nästan inte finns någon information om. En öl bryggd med pumpa utan kanel. Smakade lite frukt/grönsaker på ett rätt behagligt sätt. Tyvärr blev den snabbt ganska tråkig. 2,5.
  4. Boulevard Tank 7. Fin saison med kryddiga toner även denna utan att avslöja sina amerikanska rötter. Julig, på något sätt. 4.
  5. Mikkeller / To Øl Walk On Water var en av de konstigaste öl jag någonsin stött på. 14 % men totalt utjäst och helt utan socker vilken gör den så lätt att den flyter på vatten (en gäst provade detta). Vätskan var närmast gelantin-tjock. Smakerna var enbart alkohol och citronjuice. 3.
  6. Dark Horse Pleed the 5th. Efter detta experiment en mer klassisk amerikansk imperial stout. Riktigt rostad, kakao och rätt torr med väldold alkohol. Gjorde inte bort sig. 4.
En riktigt spännande sak var att efter den sista ölen framträdde plötsligt flädern i den första ölen väldigt tydligt. Var det den ökade temperaturen eller att näsan ställt om sig för imp stouten? 

Nästa provning blir på lördag 2012-09-22 14:00, då kommer Bobo tillbaka och radar upp 6 ytterligare höstnyheter.

Den krönika om ölkultur jag kåserade kring hittas här.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar