2012-09-25

De Graal Blond Bitch Beer (Triverius)

För någon vecka sedan fick jag en låda öl från importören Pilsnergubbarna. För mig var de tidigare bara kända för sina Bogesund-öl, fyra omdöpta tjeckiska lageröl som säljs i Ulricehamn. Dessa har jag recenserat under 2008 (länk, länk, länk, länk) och jag kommer att återkomma till dem.

Med lådan ville de visa att de numera också importerar engelsk, skottsk och belgisk öl, flera av dem i mixpack som går att beställa vis Systembolaget.

En av dessa är De Graal Belgobox, som innehåller 3 flaskor Big Brown Bastard, 6 flaskor Belzebubs Bulldozer och så 6 flaskor av Blond Bitch Beer, en witbier på 6,8%. Det är den senare som jag kommer att titta närmare på i kväll.

Alla tre ölen i lådan kommer från belgiska Brouwerij De Graal, ett bryggeri jag inte hört talas om tidigare. De själva kallar ölen för Triverius.

Färgen är kallt gul (6 EBC), vätskan klar (det finns jästfällning på botten av flaskan). Det tre fingrar höga skummet är vitt och luftigt. Det sjunker längsamt ner utan att lämna några rester på glaset.

Doften är rätt mild. Syrliga vetetoner, lite kryddor i bakgrunden. Fruktiga estrar, tvåliga fenoler, kryddpeppar och kryddnejlika. Mycket lätt sötma och nästan ingen beska alls. Milt, men trevligt.

Smaken är oväntat söt, nästan vasst. Lite vetesyrlighet i bakgrunden, liksom gamla kryddor: Apelsinskal, kryddpeppar och en aning muskotnöt. Lätt kropp. Eftersmaken är inte lika söt, men det finns lätta toner av alkohol och torra toner av örter och humle. Bananskal och trötta kryddor i slutet.

Kolsyran är medelstark med massor av medelstora mjuka bubblor. Vätskan är mjuk.

En okej witbier, aningen för söt i början och med lite för trötta kryddor dock.

Betyg: 3,18. Tillgänglighet: Som en del av ett mixpack. Pris: 38:70 (genomsnittspris av lådans flaskor), denna flaska var ett varuprov. Bäst före: 07/2013 (LOT 12012).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar