2012-09-20

S:t Eriks Oktoberfest

En oktoberfestöl till i kväll. Den är kommer från S:t Eriks Bryggeri,  är bryggd hos… ja, det står ingenstans varken på flaskan, i det reklammaterial jag fått eller i Systembolagets listor. Datummärkningen och erfarenheten pekar dock båda på Sigtuna Brygghus. S:t Eriks Oktoberfest är en mix av amerikansk humle och tysk malt på 5,3 %.

Färgen är djupt brunröd (40 EBC), vätskan klar. Det två fingrar höga skummet sjunker sakta ned till ett ojämnt lock. Inga skumrester på glaset.

Doften är maltig. Toner av karamell, toffee, honung och en mild ren beska. Kryddor (muskot, kryddpeppar) i bakgrunden. Och någonstans långt i bakgrunden något som liknar tobaksrök.

Den första klunken är lite tunn, men sedan dyker det upp en fin maltig kropp: Lite sälta och en ytterst försiktig rökighet. Den är rätt torr för att vara en oktoberfestöl; inte mig emot. Det finns en mild blommig beska, men den står i bakgrunden och finns där för att skapa balans. Lite cederträ finns också i bakgrunden. Medelstor kropp. Eftersmaken är betydligt renare och mindre yvig, sältan och röken är helt borta. Münchnermalt, torkade röda bär, mjuk maltsötma och en stram något blommig beska. Avslutningen är torr med rostade malttoner.

Kolsyran är mild till medium, de många små bubblorna friska. Vätskan är något tung, fast på ett trevligt sätt utan kladdighet.

En av de intressantaste ölen på oktoberfest-temat jag druckit på ett bra tag. Passar utmärkt till spansk Chorizo.

Betyg: 3,8. Tillgänglighet: Systembolagets säsongssortiment hösten 2012 (lagerstatus). Pris: 16:90 för 330 ml. Bäst före: 2013-04-29.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar