2012-09-22

Carlsberg Sverige Backyard Brew Lawn Mower

Det är klart att det blir en snackis då Sveriges största bryggeri, Carlsberg Sverige med en marknadsandel som brukar ligga på sådär 23 %, skapar ett nytt varumärke som uppenbarligen ska efterlikna de amerikanska mikrobryggerierna.

Många har redan pekat på burkens design och hur lik den är flera av burkarna från Oscar Blues.

Såhär skriver bryggeriet i pressmaterialet som följde med de burkar jag fick med posten i veckan:
Hej, mitt namn är Daniel Eriksson och jag är bryggmästare på vårt nyöppnade experimentbryggeri i Falkenberg, Backyard Brewery.
Bakgårdsbryggeriet är en hyllning till öl där vi testar och utvecklar öl med lite mer attityd. En plats där jag och mitt bryggteam får utlopp för vår kreativitet och experimentlusta. […] Ett klassiskt gräsklipparöl smakar knappt öl. Med Lawn Mower ville jag få
till en lite mer högljudd och bullrig smak, men fortfarande så uppfriskande att
man gärna tar en till.
Och här är en bild på Daniel med flera i arbete:

Bilder: Carlsberg Sverige.
Sedan är det väl rätt klart att det inte är det där bryggverket man använder för att få ut öl till en T2-lansering på Systembolaget.

Men jag har i alla fall svårt att känna mig speciellt upprörd. Om det är ett gott öl så är det ett gott öl. Det är uppenbart att Carlsberg med flera börjat bli lite nervösa över att småbryggerierna sakta men säkert tar marknadsandelar. Vilket jag ser som det bästa möjliga betyg till de som blir mer eller mindre kopierade.

Och nu över till burkens innehåll.

The Lawn Mower Amber Lager är en amerikansk amber/red lager (jag registrerade den under fel typ på BA, hoppas det rättas till fort) på 4,8 %. Den har bryggs med maltsorterna pilsner, münchner och caramel. Humesorterna är Zeus, Cascade och Amarillo. OG 11,5 och IBU 31.

Färgen är röd-bärnsten (25 EBC), vätskan är klar.Det två fingrar höga skummet är luftigt och varmvitt. Det sjunker snabbt och lämnar minimala rester på glaset.

Doften är halvsöt och maltig med lite röda bär. Aningar av pappersmassa. Lätt och blommig beska.

Smaken är till största delen maltig med röda smaker av karamellmalt. Lite torkade röda bär och lite karamelliserat socker. Frisk mild beska med torkade blommor. Lätt till medium kropp. Eftersmaken är balanserad med lätt alkohol, lite toffee och en mild beska. Slutet är mest karamellmalt och aningar av torkad frukt.

Kolsyran är medelstor med massor av kortlivade små bubblor. Vätskan är lätt.

Jodå, jag tyckte det här var en trevlig öl. För de som tycker att den är mesig, inte har någon kraftig beska eller stora smaker i stort så svarar jag att det är ungefär såhär en amerikansk rödaktig lager ska vara: Maltig med lätt beska.

Det är väldigt trist med en där tonen av pappersmassa, som jag väl känner igen från andra öl från Falkenberg. Den återkommer också i smaken när ölen blivit rumstemererad, men är knappt noterbar när den är kall.

Betyg: 3,43. Tillgänglighet: Systembolagets fasta sortiment från oktober 2012. Pris: 10:90 för 330 ml (denna burk var ett varuprov). Bäst före: 21MAR13.

Burkarna kom i en konstfullt vikt låda
gjord av flak-kartongen.

6 kommentarer:

 1. Med ett og (original gravity) på 11,5 (1,0115?) uppnår man nog inga 4,8%... Kanske menade du/dom fg (final gravity)?

  SvaraRadera
 2. Med ett og (original gravity) på 11,5 (1,0115?) uppnår man nog inga 4,8%... Kanske menade du/dom fg (final gravity)?

  SvaraRadera
 3. Troligare är väl i så fall att de menade grader plato?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju ett rimligare värde, de svenska storbryggerierna är väldigt tyska i sin teknik. Siffrorna är direkt avskrivna från burken.

   Radera
 4. En riktigt trevlig bekantskap, den lär man hamstra hem inför sommaren. 4/5 burkar blir betyget.

  SvaraRadera
 5. Tack! Årets sommaröl! Ska bjuda runt ska du veta mvh Harri

  SvaraRadera