2012-09-30

FrEQuency A Darker Shade of Ale

”Det här är inte en svart IPA!” påpekade bryggaren Patrick Holmqvist (från Nils Oscar där den här bryggts) när jag fick ett smakprov i Philipson & Söderberg-montern på SB&WF i torsdags. ”Det är en svart ale. Inte humlad som en IPA.” fortsatte han. Och han borde ju veta. Jag borde ha replikerat med frågan ”Vad skiljer en svart ale från en stout?” men det kom jag på just nu. Asch.

FrEQuency-fantombryggeriet har kommit med några öl nu, alla med något slags musikkoppling och frekvensband. A Darker Shade of Ale är en svart ale på 6 % ligger på 300 Hz - 2,5 kHz. Rätt så brett om man säger så. Den är bryggd med fem maltsorter och fem humlesorter, däribland Galaxy och Cascade.

Färgen är svart, om än med en mörkbrun kant (100 EBC). Det tre fingrar höga skummet är brunt och kompakt. Det sjunker långsamt och lämnar tjocka rester på glaset. Vätskan är klar.

Doften är gräddig med en fin ren beska. Rostade toner (sötat kaffe) och aningar av ekfat. Den är mjuk och len, men inte speciellt djup.

Smaken är överraskande torr och besk. Rostade toner av träkol, svart kaffe och lite lakrits. Lätt till medelstor kropp. Eftersmaken har en syrlig ton av citron-lime, en hel del bitterhumle och aningar av gummi och lakrits. Avslutningen är besk, nästan kärv med lite citrus.

Kolsyran är medelstark, de få bubblorna är medelstora. Den blir avslagen oväntat snabbt. Vätskan är på samma gång lite kladdig och lätt.

En kraftigt rostad och besk ale. Ge den lite mer kropp och jag hade tyckt att det varit en okej amerikansk stout. Jag förstår inte riktigt vad de som skapat den här  varit ute efter, eller om de nått dit.

Betyg: 2,88. Tillgänglighet: Systembolagets beställningssortiment från 1 oktober 2012 (kollikrav 24 flaskor). Pris: 24:90 för 330 ml (detta var ett varuprov). Bäst före: 13 4.

7 kommentarer:

 1. Hej Magnus.

  Tycker du som jag, att det är tråkigt att systembolaget har ett krav på att beställa ett helt kolli (ofta 24 flaskor) när man beställer från beställningssortimentet för det mesta?

  Har du möjligen något tips på en sida, varifrån man kan beställa styckvis internationella öl, med en (rimlig) fraktkostnad? (Avundas att du ständigt får varuprov) Ha det gott! /S

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det enda jag kommer på nu är Doorstep Brew, men de har inte så mycket svenska öl. I övrigt finns det en del holländska webb-butiker, men jag är osäker på hur eller om de levererar hit längre.

   Radera
  2. Ett annat tips är att registrera sig på Beer Sweden Forum och kolla om det är några i närheten som kan tänka sig att dela på en låda.

   Radera
  3. Tack för tipsen! /S

   Radera
 2. Det är inte systembolaget som har ett krav på att det ska beställas ett helt kolli, det är leverantören.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Leverantörerna kräver inte att *konsumenterna* beställer hela kollin, utan de vill att mellanhanden, dvs *Systembolaget*, beställer hela kollin. Det är skillnad. Om de beställda kollin sedan säljs till en eller flera konsumenter i butikerna bryr sig leverantörerna inte om. Systembolaget skulle lätt kunna dela upp hela kollin ur beställningssortimentet och sälja flaskorna styckvis, men vägrar göra det.

   Hans

   Radera
 3. Ett skäl till att Systembolaget inte vill sälja delar ur kollin i butik är att butiksutbudet till viss del baseras på vilka varor som beställs från Beställningssortimentet. Om en artikel beställs i tillräckligt stor mängd så kommer den att kvalificera sig till butikssortiment.
  Problemet med att dela upp kollin blir då att man skyltar vissa varor, säg 14 flaskor "A darker shade of ale" för någon ville bara ha 10, när man ställer ut dem i butiken och på så sätt får fler att köpa den.

  I nuläget får man inte ställa ut artiklar från Beställningssortimentet i butik heller, av ovan nämnda skäl. Inte heller går det att skicka tillbaka uppbrutna kollin till leverantören. Varför skulle någon vilja ha en halv låda öl tillbaka, om det inte vore fel på dem?

  SvaraRadera