2012-09-13

Sigtuna Triple Hop Weizen

Ikväll blir det en e-beställd öl från Sigtuna Brygghus, en välhumlad hefeweizen med humle från tre kontinenter på 5 %: Triple Hop Weizen.

Ett stort ljusgult luftigt skum mäter mig då jag slår upp den i ett veteölsglas. Det stannar kvar länge och lämnar en hel del fina rester på glaset när det sakta sjunker ner. Den grumliga vätskan är gul-orange och lite mörkare än väntat (20 EBC).

Doften är fruktig (äpplen, aprikoser) med en bra beska, citron-apelsintoner och syrliga jästiga toner. Kryddor. Senap? Ändå är den rätt balanserad och ganska så söt.

Smaken är betydligt torrare än doften, det är helt klart en torr och väl utjäst öl. Den citroniga beskan är kraftigare än i tysk klassisk veteöl. Lite godisartade frukttoner, tänk blandade geléfrukter. Syrligheten är väl integrerad i smakerna och inte alltför markerad. Eftersmaken har en viss sötma trots allt, mer fruktgodis och en mycket lätt alkoholton. Pannkaksylt och lite kryddiga toner i slutet.

Kolsyran är ganska lätt, men det beror mer på att bubblorna är få än att de är mjuka. Vätskan är medelmjuk och lämnar en lite sträv känsla i munnen efter sig.

En trevlig öl, men inte riktigt lika frisk som de tyska, och jag hade väntat mig lite mer humle.

Betyg: 3,1. Tillgänglighet: Systembolagets lokala sortiment, kan e-beställas styckvis. Pris: 27:00 för 500 ml. Bäst före: 2013-02-19

2 kommentarer:

  1. Jag beställde en flaska i juli, har fortfarande inte fått någon.
    När beställde du din?

    SvaraRadera