2012-09-16

Shepherd Neame Spooks Ale

Höstöl. Det här är kanske rentav att betrakta som en halloweenöl? I vilket fall verkar vi i år ha sluppit kanel-pumpa-ale på Systembolaget. Det tycker jag är bra.

Spooks Ale från engelska Shepherd Neame är en nyhet för i år, i alla fall i Sverige. I England introducerades den förra året, och bryggeriet förklarar att det är en rödaktig ale med fokus på den kexiga malten. RateBeer kallar den för en ESB, Beer Advocate kallar den för Winter Warmer. Jag litar i det här fallet nog mer på RB.Eller kallar den ”red ale”.

Vätskan är klar, färgen röd-bärnsten-brun (25 EBC). Det två fingrar tjocka varmvita skummet sjunker långsamt och lämnar lite rester på glaset.

Doften har en hel del maltiga toner av karamelliserat socker, gräddkola, kex, hö, söt malt, torkade äpplen och aprikoser. Lite kolakakor och gräddgodis.

Smaken är torr och maltig med lite röda bär. Rena beska toner i bakgrunden. Lätt rostade röda toner. Jag tycker mig känna igen en speciell torr fruktighet som jag inte riktigt kan beskriva annat än som Shepherd Neames hussmak, troligen från deras jäst. Nötter, milda kryddor och aningar av müsli. Medelstor kropp. Eftersmaken är maltig med en långsamt växande blommig och något kemisk beska. Mera nötter och en mild sötma. Avslutningen är relativ besk med torra karamelltoner.

Kolsyran är stark, de många bubblorna är friska och medelstora. Vätskan är torr.

En mycket maltig brygd med massor av ”röda” malt-toner. Lite konstiga kemiska toner i beskan drar ner betyget något. Men jag håller med om att den känns höstig.

Betyg: 3,53. Tillgänglighet: Systembolagets säsongssortiment hösten 2012 (lagerstatus). Pris: 23:90 för 500 ml. Bäst före: APR13.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar