2012-09-12

Old Worthy Scottish Pale Ale

Precis som många andra ölbloggare fick jag för en tid sedan ett mail från den skotske fantombryggaren Nick Ravenhall.

Han berättade att han tagit fram en öl som han ansåg vara av en helt ny typ: Scottish Pale Ale. Ölen har bryggts på hans ordinarie arbetsplats Isle Of Sky Brewery, och innehåller små mängder rökmalt och relativt mycket aromhumle. Tanken är tydligen att den ska dricka tillsammans med en singel malt-whisky. Den håller just nu på att lanseras i brittiska whiskybutiker.

I alla fall fick jag två flaskor från den svenske distributören Philipson & Söderberg. Old Worthy Scottish Pale Ale har en alkoholhalt på 5 % och projektet heter Old Worthy Brewing Company.

Färgen är lätt bärnsten med lite orange (17 EBC), vätskan är klar. Det mycket kompakta fingertjocka skummet är gulaktigt, det sjunker ner till ett tunt lock utan att lämna några rester på glaset.

Doften har en mild mjuk chark-rökighet, men också en något amerikansk humlighet. Blandningen av den blommiga humlen, röken och den mjuka sötman ger en gräddig mjuk doft som påminner om insuttna brittiska pubar.

Faktiskt fick doftens sötma mig att misstänka att det här kunde bli en klassiskt maltsöt skotsk upplevelse. Delvis är det så, men den var inte så tung som det skulle kunnat bli, underligt nog ger den något torviga rökigheten en intressant lätthet. Det finns en fin humlebeska med tydliga toner av grönt gräs och nybrutna kvistar. Lätt kropp. Eftersmaken är inte lika balanserad, här övergår de gröna tonerna i en lätt strävhet och omogen frukt som jag inte riktigt gillar. I övrigt är röken som bortblåst och maltigheten har blivit en ganska enkel sötma. Slutet är strävt med gröna grönsaker.

Kolsyran är lätt, de små bubblorna friska. Vätskan är på samma gång lätt och lite kladdig. Nja…

Måhända blir upplevelsen lite annorlunda med en skotsk dram till. På egen hand… Nja, den år inte riktigt ihop, början är bättre än slutet.

Den som är intresserad av annorlunda ölexperiment bör nog testa i alla fall, den påminner inte direkt om varken tyska eller amerikanska rököl. Inte heller om skotska Innis & Gunn som har några mer eller mindre rökiga öl i sin portfölj, den här saknar helt de smörkolatoner som finns där. Å andra sidan är den här inte fatlagrad.

Betyg: 2,88. Tillgänglighet: Okänd. Pris: Varuprov. Bäst före: SEP 2013.

2 kommentarer:

  1. Är det en lovande stilövning, då?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det borde finnas en plats för den här typen av dryck, men genomförandet måste snyggas till ett steg till.

      Radera