2012-09-16

Stallhagen Brown Ale

Ölen jag tog in till maten på Birka Pradise var Brown Ale från Åländska Stallhagens Bryggeri. Som namnet antyder är det en engelsk brown ale på 5,5 %.

Det fräser lite om ölen när jag häller upp den. Vätskan är mörkt brun (mörkare än jag förväntat mig, 40 EBC), vätskan klar. Det två fingrar höga skummet sjunker långsamt ner till ett tjockt lock utan att lämna några rester på glaset.

Doften har en katrinplommon-lik sötma, en tydlig ren beska, karamelliserat socker och rostade aningar av kaffe. Lite alkohol och aningar av vanilj.

Smaken är söt, mjuk och rostad. Karamellmalt, chokladkola och en aning grillat kött. The finns en lätt sälta i bakgrunden. Medel till stor kropp. Eftersmaken är salt-söt med lite kryddig beska. Den långa avslutningen har toner av torkad frukt.

Kolsyran är medelstor, de kortlivade mjuka bubblorna är små. Vätskan är aningen kladdig.

En välgjord och mycket engelsk brown ale. Sältan skapar ett extra djup, jag tror att den här passar perfekt till försiktigt kryddade köttgrytor.

Betyg: 3,88. Tillgänglighet: Köpt på Birka Paradises Taxfree. Pris: 20:00 för 500 ml (osäker uppgift). Bäst före: 24 ?? 13.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar