2012-09-10

Everards Original


I helgen besöktes Göteborg. Mest för att besöka Dugges-arrangemanget på lördagen. Men det hanns med ölrelaterade saker även på fredagskvällen.

Jag inledde kvällen väldigt sent för att vara jag: Klockan kvart över nio betalade jag för en pint real ale på det rätt nyöppnade stället John Scotts Pub på Avenyn. Det finns falska handtag även på denna krog, men den vänstra innehöll öl från cask: Original från engelska Everards Brewery. Det är en best bitter/extra special bitter på 5,2 %.

Vätskan är klar och bärnstensfärgad. Det låga vita skummet är byggt av stora bubblor.

Doften är lätt med en hel del örtkryddor, det finns en lätt syrlighet i bakgrunden. Lite potatischips-sötma och fruktessenser.

Smaken är maltig med en lätt syrlighet som friskar upp. Torkad frukt och en medelstor beska med lite lime (fast inte alls på något amerikanskt vis). Rågbröd och katrinplommon. Torra torkade exotiska frukter i eftersmaken liksom röda bär (blandsaft). Slutet är mjukt och balanserat maltigt med mer av de där röda bären.

Kolsyran är medelstark (för en cask ale), de medelstora bubblorna är friska. Vätskan är lätt och samtidigt lite krämig. Den blir dock aningen sträv i slutet.

Jodå, den här gick ner rätt så fort. De godisliknande röda bär-tonerna gör att det känns som om någon gått förbi med en flaska alkoläsk. Och så serverades den på tok för kall.

Betyg: 3,65. Tillgänglighet: Cask på krogen. Pris: 66:00 för 568 ml.

Vad var mitt intryck av krogen då? Tja, de hade real ale. Vilket Göteborg haft en skriande brist på tidigare (det har till och från tidigare bara funnits på Bishops Arms Avenyn). I övrigt var krogen jättestor, jag var bara på bottenvåningen och jag har förstått att det finns tre till. Trots att jag tyckte att jag var ute rätt tidigt en fredagkväll var volymen öronbedövande, jag kunde knappt beställa. Och oväntat hög andel rätt så fulla gäster.

Efter ölen smet jag vidare till Tre Små Rum där det var oväntat lite folk, de kanske var på ölfestivalen på Haket? Det blev en LindyHop Ale (god men med lite för mycket bitterhumle den här gången) och en del prat med Beerwell-Rolf och Reza under kvällen.

2 kommentarer:

 1. Alltså, jag tyckte den här var extremt tråkig.

  Nu har jag bara pröva två stycken cask-ales (Skebo SMS också, helt underbar) men Everards Original kändes väldigt opersonlig. Vad kan ha varit fel?

  Så himla tråkigt för övrigt att vi, i Göteborg, bara har ett ställe med cask.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är själv ganska osäker på mitt betyg och omdöme: Miljön gjorde det svårt att koncentrera sig på ölen och den serverades på tok för kall. Dessutom var jag sedan tidigare stressad när jag gjorde recensionen.

   Med det sagt kan du mycket väl ha rätt.

   Radera