2012-09-22

Stralsunder Pils

Nordtyska Stralsunder Brauerei är i Sverige mest kända för sina öl under namnet Störtebeker, som dykt upp både som folköl och hos Systembolaget.

Lokalt är det dock de självbetitlade ölen som gäller. Och mamma som var i trakten tidigare i höstas köpte med sig en av dem till mig: Stralsunder Pils, en tysk pils på 4,9 %.

De brukar ju kunna sånt här, så förväntningarna på en skickligt gjord något torr och humlad öl finns klart här.

Färgen är gul med en aning guld (7 EBC), vätskan är klar. Det tre fingrar höga vita kompakta skummet sjunker rätt fort och lämnar en del rester på glaset (en pilsnerpokal, såklart).

Doften är i huvudsak maltig och halvsöt. Lite blommighet i beskan. Det finns en del brödiga orena toner. Aningar av alkohol i slutet.

Smaken är rätt lätt med en hel del franskbröd. Blommig humle. Låg till medel beska. Medelstor kropp. Smöriga, lite feta toner i eftersmaken där det också finns en växande beska som är rätt ren. Avslutningen har lite alkohol och blommiga/höiga toner.

Kolsyran är kraftig, de stora bubblorna friska. Medelmjuk vätska.

Stralsund var under flera hundra år svenskt, och det kanske är därför de gjort en öl som hela tiden får mig att tänka på ordet "lagom". När jag läser igenom min recension en gång till så inser jag hur mycket försvagande och relativiserande ord jag använder, vilket är ett tecken. Det är en OK öl, men jag hade väntat mig mer av den, framför allt humle.

Betyg: 3,15. Tillgänglighet: Köpt i Tyskland. Pris: Gåva. Bäst före: 19.04.13.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar