2012-09-03

Amager IPA

Jag rensade åter i skafferiet när jag kom hem efter jobbet idag. Orolig för att hitta fler utgångna öl. Hittade inga, men det här är inte bra. Om man skulle göra det där kalkylarket med datummräkningar som någon tipsade om trots allt?

I gömmorna hittade jag en öl som jag helt glömt bort: IPA från danska Amager Bryghus. Lite märkligt är att jag inte tagit någon bild på flaskan, men väl på de andra jag köpte samtidigt. Får ta en med kompaktkameran nu på direkten:


Sådär ja.

Ölen i flaskan är en amerikansk västkust-IPA på 7 % humlad och torrhumlad med Simcoe, Amarillo och Cascade.

Färgen är oväntat mörk; den är brunröd (35 EBC). Vätskan är klar. Det två fingrar ljusbruna skummet håller sig kvar länge och lämnar en hel del rester på glaset.

Doften är söt och mycket fruktig. Stora mängder av exotisk frukt som banan, aprikos, ananas och mandarin. Något rostad karamellig maltsötma. Ren beska i bakgrunden (dem blir kraftigare ju mer rumstempererad ölen blir).

Smaken är besk med en rejäl något karamelliserad sötma. Stora mängder av mogen frukt: Röda äpplen, apelsiner, grapefrukt och färsk ananas. Eftersmaken är välhumlad och alkoholstark med kåda, inner-apelsinskal, aprikoser, Något torra, växande beska toner. Avslutningen är bitter-söt och rå, nästan sträv. Men den håller sig på rätt sida av den gränsen.

Kolsyran är medel till mild, de små bubblorna friska. Vätskan är mjuk, nästan lite kladdig.

En trevlig västkust-IPA med mer fokus på malten än väntat. I alla fall nu, två månader efter inköpet.

Betyg: 3,78. Tillgänglighet: Systembolagets exklusiva nyheter juni 2012 (slutsåld). Pris: 44:90 för 500 ml. Bäst före: 07.2013 (batch 430).

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar