2012-09-15

5 ölupplevelser

Mabel's Tavern, London WC1, januari 2006
Jag satt igår och funderade över om jag haft några "stora ölupplevelser" genom åren. Det har jag, trist vore det annars. Ibland är ölen den stora upplevelsen, ibland omgivningen. Ofta en kombination av de båda.

Här är 5 av dem, utan inbördes ordning:
 • Carnegie Starkporter på MUF Östergötlands talarutbildning WASS senvåren 1994. Efter en ljummen grillkväll tog jag upp min systembolagskasse från sjön bredvid grillplatsen. De omkring mig drack svenskbryggd försvagad Carlsberg Sort Guld, som var det som gällde då. Etiketterna hade trillat av. Ölen var mustig, svart och precis lagom sval.
 • Spendrups Dark Label på restaurang Ganymeden i Norrköping april 1993. Min första starköl. Jag och min bror väntade på att en synthkonsert med bland andra The Mobile Homes skulle starta. Det var gott!
  Dark Label
  ersattes kring sekelskiftet med Spendrups Svart Lager. Då hade krogen redan bytt namn till Durkslaget
 •  Mitt första besök på Akkurat i Stockholm. Bör ha varit någon gång kring 1998? Plötsligt fanns all den öl jag tidigare bara läst om i böcker att beställa in! Undrar vad jag drack? Kan har varit någon cask ale. Eller en Jämtlands Hell. Den var också en upplevelse när jag drack den första gången.
 • Dugges Provbrygd 3-2007 (High Five)Bishops Arms i Linköping (som då bör ha varit rätt nyöppnad?). Va? Kan man göra sån här öl i Sverige? Med så här mycket humle? Och sånt här bett?
 • När jag och bryggare Bing på Oceanbryggeriet delade en 20 år gammal flaska Falcon Gammelbrygd, serverad i glas på gaffeltruckens motorhuv. Det var en regnig sommardag 2009 då jag besökte bryggeriet och han plockade fram denna guldklimp som han på något sätt fått tag i. Det var en rätt speciell stämning och en väldigt speciell öl.
Bubblare: Adnams Bitter på Ye Olde Mitre Inn i London 2005 - St Austell Proper Job på Charlies, Köpenhamn 2010, - John Bull Bitter, Ryds Herrgårds pub, torsdagar hösten 1994.

Så nu utmanar jag mina ölbloggar-kollegor: Har ni några ölupplevelser att skriva om? Länka i kommentarerna!

5 kommentarer:

 1. Kanske inte en specifik öl, men beskrivningen av fallet ner i Ölträsket
  http://olamatoren.blogspot.se/2012/06/en-humleknarkares-uppgang-och-fall.html

  SvaraRadera
 2. http://kornmalt.blogspot.se/2012/07/norcal-semester-del-5-russian-river.html?m=0

  En av mina stora ölhändelser var mitt besök på Russian River tidigare i sommar. Kommer aldrig att glömmas!

  SvaraRadera
 3. BA Lkpg öppnade väl 27/5 2005. Jag har kvitto på det.

  SvaraRadera
 4. Kul idé, ska nog skriva ihop en liknande text.

  SvaraRadera
 5. Det här var kul! Skriver ihop ngt och länkar upp här snart.

  SvaraRadera