2012-09-24

Omnipollo Nebuchadnezzar


Det kom en flaska öl med posten häromdagen. Det har hänt förr. Men det här var en öl som jag sett fram mot lite extra: Omnipollo-Henoks dubbel-IPA Nebuchadnezzar. Som vanligt när han skapar öl så är det ett slags experiment: Vad händer om man tar ett dugligt hembryggarrecept och skalar upp det till kommersiell storlek? Ja, till att börja med blir det rätt dyrt.

Men De Proef tvekade inte att anta utmaningen, och här är alltså resultatet. Som vanligt har Karl Grandin gjort etiketten, på sitt sätt väldigt enkel, man jag kan ändå sitta och glo på den långa stunder.

Vad mer innan jag sätter igång? Tja, den har tappats på flaska och en handfull fat. Och alkoholhalten är 8,5 %.

Bild: Omnipollo.
Vätskan är något grumlig (det finns jästfällning i flaskan), färgen är bärnsten med lite orange (15 EBC). Det två fingrar höga skummet är kompakt och varmvitt. Det sjunker långsamt och lämnar en hel del tjocka rester på glaset.

Doften fyller inte upp rummet som den kan göra när det gäller vissa öl i stilen. Det som finns är snarare en medelstor doft av färska citrusfrukter (grapefrukt, pomerans, mandarin, lime…). Beskan är elegant snarare än aggressiv. Mångfasetterade toner av bittermandel, grapefruktskal, syrliga karameller och sur fruktlikör (Zours). Vissa örtiga och blommiga toner. Maltsötman finns där, den är ren och håller sig i bakgrunden. Lite feta/oljiga toner, kanske lite motorolja som kommer och går.

Smaken…Det finns en robust ren sötma. Men den är bara en bakgrund till humlen. En aning alkohol passerar snabbt förbi i början. Beskan är stor, men inte överväldigande eller rå. Grapefrukt, pomerans, citronsyra/äppelsyra, syrligt fruktgodis och en lätt ton av trä. Medelstor kropp. Eftersmaken är något söt med eleganta humlesmaker, lite feta/gräddiga toner, ännu mer grapefrukt,färskpressad citronjuice, ingefära, mogna äpplen, ananas och en aning av ljus rom. Avslutningen är lång, besk och torr med en del citrusskal utan alkohol.

Kolsyran är kraftig, de stora bubblorna är kortlivade. Vätskan är medelmjuk.

En mycket elegant och väl genomtänkt DIPA (som väntat från Omnipollo), och inte alls så aggressiv och tuff som den ljusa Russian Roulette. Ytterst lättdrucken och behaglig.

Så med förbehåll att jag blivit något av en Omnipollo-fanboy:

Betyg: 4,4. Tillgänglighet: Okänd. Pris: Varuprov. Bäst före: 23/08/14.

5 kommentarer:

 1. Omnipollo Nebuchadnezzar serveras på fat i dag kl 17:00, På Besök, nobelvägen 73B Malmö

  SvaraRadera
 2. Finns på Systemet från idag. #11043

  SvaraRadera
 3. Sitter nu och avnjuter en. Gillar den skarpt. Välbalanserad smak. Mmm

  SvaraRadera
 4. För att provat två flarror av detta goda öl kan man bara mysa och säga tungt. Men väldigt gott och mysigt, oså lite mystik i det hela

  SvaraRadera