2012-09-02

Lagunitas Maximus

Kvällens tredje och sista öl blir en DIPA: Maximus från Lagunitas. Alkohol: 8,2 %. OG: 1,080. IBU: 59 (rätt lågt för stilen idag, väl?).

Färgen är ljust bärnsten-koppar (15 EBC), vätskan klar. Det två fingrar höga skummet sjunker ner till ett tjockt lock rätt fort, det blir en hel del rester kvar på glaset.

Den rätt så kraftiga doften är samtidigt mjuk, en mjukhet jag känner igen från de andra ölen från samma bryggeri. En hel del humle: Torkad exotisk frukt, citrusfrukter och -skal. Lite söt karamell och en aning läder. Trött beska i bakgrunden.

Smaken är medelbesk med fruktiga humlesmaker. Apelsinjuice från koncentrat, lite aprikoser och plommon. Medel till stor kropp. Eftersmaken är oväntat torr med torkade frukter, tjock tung malt och lite gröna bananer. Avslutningen är torr och lätt med citrus, deg och gröna bananer.

Kolsyran är medel till mild, bubblorna små. Vätskan är något tjock.

Jag fick den här flaskan direkt från importören för två dagar sedan… Jag är inte den som brukar klaga på trötthet i USA-importerade humlebomber, men här reagerar till och med jag: Den här kändes inte rolig alls, bara trött och gammal.

Betyg: 2,9. Tillgänglighet: Systembolagets tillfälliga sortiment hösten 2012 (lagerstatus). Pris: 23:90 för 355 ml (denna flaska var ett smakprov). Bäst före: 20130614.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar