2012-06-07

Slottskällan Zero - igen

Vad tiden går.

Jag tyckte det var rätt nyligen jag drack och recenserade Zero från Slottskällan. Men så visar det sig att det var nästan precis ett halvår sedan.

Då var det på fat. Nu på flaska, ett recensionsexemplar jag fått. För de som inte minns den intressanta historien bakom denna experimentella amerikanska IPA på 6,5 % så rekommenderar jag den förra recensionen här.

Färgen är guld med en aning rött (9 EBC), vätskan är klar. Det finns lite jästfällning på flaskans botten. Det fingertjocka skummet försvinner iväg rätt fort, och lämnar efter sig en varmvit ring utan några rester på glaset.

Det finns en tydlig citruston i doften: Citron, lime och grapefrukt. Lite marmeladlik sötma och aningar av karamell-malt. Rena beska toner. Det finns en lite oväntad ton av kryddor (kryddpeppar) och kokt kött, och kanske antydningar till rök och tobak i bakgrunden.

Smaken är besk och blommig med citrusfrukter, speciellt lime och grapefrukt. Sötman är ren och trevlig, den kommer och går med tiden. Medelstor kropp. Eftersmaken är rätt så torr med rena humletoner och en medelstor beska, liksom lite blommor. Avslutningen har en tilltagande (skal)kärvhet med smaker av gröna bär och omogen frukt.

Kolsyran är stark med massor av små friska kortlivade bibblor. Vätskan är medelmjuk med en tilltagande torrhet.

Det här är inte bara ett intressant experiment, det är också en god IPA, som dock lider lite av kärvheten i eftersmaken. Trots detta gillar jag denna öl.

Betyg: 3,68. Tillgänglighet/pris: Varuprov (finns i Systembolagsbutikerna i Uppsala för 25:00 för 330 ml). Bäst före: 130118 (Batch 1201).

1 kommentar:

  1. Det är också värt att påpeka att man ändrat lite i humlesorterna i den nyare batchen. Det jag med säkerhet kommer ihåg är att det inte längre är sorachi ace i den.

    SvaraRadera